Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

17 september

Hank Williams1923Hank Williams ziet het levenslicht. Hij wordt wel gezien als de allereerste popzanger. Met een mix van hillbilly, boogiewoogie, blues en jazz heeft hij enorm veel succes. Zo staat zijn nummer Lovesick Blues maar liefst 4 maanden op nummer 1.

Opmerkelijk is dat hij tijdens zijn korte leven (29 jaar) veel composities schrijft (125 stuks). Nog opmerkelijker is dat hij geen noot kan lezen en schrijven.

LP 33 toeren collage1931 – In New York demonstreert platenlabel RCA Victor Records de allereerste langspeelplaat op 33 toeren. Te horen is de 5e symfonie van Beethoven.

Het duurt nog lang voordat de uitvinding aanslaat bij het grote publiek omdat een grammofoon nog een luxeartikel is. Na de 2e Wereldoorlog, verandert dat.

Goldfinger_Bassey1964 – In Londen gaat de 3e James Bondfilm in première. Shirley Bassey zingt de titelsong Goldfinger.

Het nummer komt pas een half jaar later binnen in de Nederlandse Top 40, waar het uiteindelijk de 5e plaats bereikt.

De producers van de Bondfilms zijn zo tevreden over Bassey, dat zij haar later vragen ook Diamonds are forever (1971) en Moonraker (1979) te zingen. Daarmee is Bassey de enige met 3 Bond-nummers op haar naam.

Needles and pins collage1977 – De Engelse groep Smokie, met zanger Chris Norman, komt de Billboard Hot 100 binnen met het nummer Needles and pins.

Needles and Pins is een cover en wordt al in 1963 uitgebracht door Jackie DeShannon. Ook veel anderen zetten het op plaat, o.a. The Ramones, Tom Petty & The Heartbreakers en Petula Clarck, die er met haar Franse versie een nummer 1-hit mee scoort.

radio-decibel1977Radio Decibel zendt voor het eerst uit. De Amsterdamse etherpiraat groeit uit tot één van de bekendste lokale radiostations en heeft latere beroemdheden in zijn gelederen, waaronder Jeroen van Inkel, Adam Curry en Simone Walraven.

De eerste uitzenddag wordt het station al na 4 uur uit de lucht gehaald door de Radio Controledienst (RCD). Desondanks blijft het station nog jaren in de lucht en verdient men het nodige met het uitzenden van commercials.

Matthew Wilder Break my Stride1988 – Het nummer Break my stride van Matthew Wilder komt binnen in de Billboard Hot 100. Het haalt de 5e plaats en staat er 29 weken in.

Na zijn zangcarrière blijft Wilder actief als producent en liedjesschrijver. Hij werkt o.a. voor Christina Aguilera, Kelly Clarkson en … Ilse de Lange. Voor De Lange schrijft hij in 2011 de hit Doluv2luvu.

De Dijk Als ze er niet is1994 – De Dijk stijgt in de Tipparade van 25 naar 1 met Als ze er niet is en wordt daarmee alsnog Alarmschijf. Voor De Dijk wordt het qua notering de grootste hit. Het komt in de Top 40 op nummer 5 en staat 12 weken in de lijst.

2011Adèle komt in de VS op nummer 1 met Someone like you. Ook in veel andere landen behaalt ze de koppositie. Niet in Nederland: daar komt ze tot 3, maar ze staat wel 25 weken lang in de Top 40.

Adele_-_Someone_Like_You

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.