Pop- & Radiohistorie

5Shares
Share Button

24 september

elvis-presley-jailhouse rock single1957 – De single Jailhouse rock van Elvis Presley komt uit. Het nummer verschijnt ter promotie van de gelijknamige film.

In het lied bezingt Elvis verschillende personages. Zo heeft hij het over Shifty Henry, een musicus uit Los Angeles, The Purple Gang en Sad Sack, wat tijdens de 2e Wereldoorlog een aanduiding is van een loser.

Het nummer blijft lang populair en wordt door veel artiesten gecoverd. Dat leidt echter niet tot betere verkoopcijfers, want die komen voor rekening van het origineel.

In enkele landen – waaronder Nederland – wordt het nummer in 1973 en 2005 opnieuw uitgegeven en staat het weer in de hitlijsten.

Beatles Yellow Elonar1966 – Bovenaan de Top 40 staat de enige Beatles-single waarop Ringo Starr de lead vocals zingt. Het is een plaat met een zgn. dubbele A-kant met de nummers Yellow submarine en Elanor Rigby.

Over Yellow submarine zegt Paul McCartney dat hij het idee ervoor kreeg toen hij in bed lag.

‘Ik herinner me dat ik bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn en ik dacht aan beelden en toen kwam ik op de kleur geel, en toen op een onderzeeboot.’

Bij Elanor Rigby spelen de Beatles zelf geen enkel instrument. Dat wordt gedaan door een strijkorkest van vier violisten, twee altviolisten en twee cellisten.

RNI collage1970 – Om 11 uur neemt men bij Radio Northsea International afscheid van de luisteraars. Het afscheid is echter tijdelijk, want op 6 maart 1971 wordt er weer met programma’s in het Nederlands begonnen.

Achteraf blijkt dat men is gestopt nadat Radio Veronica een grote som geld biedt. Veronica ziet de concurrent namelijk het liefst verdwijnen.

Als echter blijkt dat de kapitein van RNI onder een hoedje speelt met Veronica en de afkoopsom bij hen terugbezorgt, begint RNI opnieuw. Veel oud-Veronica medewerkers, zoals Jan van Veen, Ferry Maat en Joost den Draaijer, stappen naar RNI over.

Bobby McFerrin collage1988Don’t worry, be happy van Bobby McFerrin, is het eerste a capella nummer dat de 1e plaats in de Billboard Hot 100 haalt. Voor het nummer ontvangt McFerrin later twee Grammy’s.

Het succes brengt McFerrin in het middelpunt van de popmuziek. Maar in plaats van zijn populariteit uit te buiten, neemt hij een sabbatical op. Hij gaat zich toeleggen op dirigeren en volgt lessen bij o.a. Leonard Bernstein.

Hierna neemt McFerrin het klassieke album Hush op met de cellist Yo-Yo Ma. In 1994 wordt McFerrin benoemd tot creative director van het St. Paul Chamber Orchestra en brengt hij het album Paper Music uit, een verzameling opnames van McFerrin als vocalist en dirigent.

marco_borsato-dromen_zijn_bedrog1994 – De beslissing van Marco Borsato om over te stappen van de Italiaanse naar de Nederlands taal, pakt goed uit. Op 24 september 1994 scoort hij zijn eerste nr. 1 hit. Hij staat bovenaan in de Mega Top 50 met Dromen zijn bedrog.

Bijzonder is dat het nummer lang bovenaan staat: in de Mega Top 50 dertien weken en in de Top 40 twaalf weken. Het wordt daardoor het beste nummer van 1994 en een van de grootste hits aller tijden in Nederland.

Katie_Melua_-_Nine_Million_Bicycles2005 – De single Nine Million Bicycles van Katie Melua komt binnen op 34 in de Top 40. Het blijft enige weken onderin hangen, waarna het alsnog stijgt en zes weken op 9 staat.

Het nummer wordt in Nederland bekend nadat Melua het zingt tijdens de voltrekking van het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita.

coldplay-paradise2011Paradise van Coldplay, komt hoog binnen in de Top 40 op nr. 7.

Behalve de single zelf, krijgt ook de videoclip veel aandacht. Te zien is hoe een olifant ontsnapt uit een dierentuin en als verstekeling meevliegt naar het paradijs. Daar vindt hij zijn vrienden terug.

De clip is inmiddels meer dan 312 miljoen maal bekeken.

Share Button
5Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.