Pop- & Radiohistorie

7Shares
Share Button

1 oktober

Richard Harris McArthurs Park1930Geboortedag van de Ierse acteur en zanger Richard Harris, die in 1968 wereldberoemd wordt met het nummer MacArthur Park.

MacArthur Park duurt meer dan 7 minuten en is oorspronkelijk deel van een cantate geschreven door Jimmy Webb. Het lukt Webb echter niet de cantate aan iemand te verkopen.

Het nummer wordt wél een groot succes. De vertolking van Harris – die er op staat MacArthur‘s Park te zingen – wordt een klassieker, dat de 2e plaats in de Billboard Hot 100 haalt en waarvan meer dan een miljoen exemplaren worden verkocht.

Anderen nemen het nummer ook op. Het meest bekend wordt de versie van Donna Summer in 1978.

Mariska_Veres1947 – Geboortedag van Mariska Veres. Zij wordt beroemd als de zangeres van de Haagse band Shocking Blue dat in 1969 een wereldhit scoort met het nummer Venus.

Als Veres tiener is, neemt ze thuis met een bandrecorder populaire hits van de radio op en knipt ze liedteksten uit muziekbladen als Tuney Tunes en Muziek Expres.

In 1963 wint ze een 4-daagse talentenjacht in Heemstede, die wordt gepresenteerd door Herman Stok. Als prijs mag ze een plaatje opnemen.

Uiteindelijk komt Veres bij Shocking Blue terecht, dat z’n eerste hit heeft met Send me a postcard. Bijzonder is dat de band vóór de opname, nog niet één keer met elkaar op een podium heeft gestaan.

Drie jaar na haar overlijden (2006) biedt iemand op Marktplaats het eerste plaatje van Veres aan. De EP is 1964 in Den Haag opgenomen en in een kleine oplage vermenigvuldigd voor promotiedoeleinden. Platenclub Utrecht besluit het zeldzame exemplaar te restaureren en opnieuw uit te brengen voor de fans.

Minjon1953 – De AVRO richt de Miniatuur Jeugd Omroep Nederland op. De organisatie is verdeeld in plaatselijke afdelingen, onder leiding van – jawel – een ‘consul’. Omdat veel jongeren zich aansluiten is het een kweekvijver voor de Nederlandse omroep. Bekende namen zijn o.a. Joop van Zijl, Catherine Keyl, Koos Postema, Paul Haenen, Felix Meurders en vele anderen.

In 1970 stopt men ermee en in de jaren ’80 probeert men het enkele jaren opnieuw.

the-fortunes-here-it-comes-again1965 – De single Here it comes again van The Fortunes ligt in de platenwinkels. Het duurt nog wel even voordat het in de Top 40 terecht komt, want dat gebeurt pas op 30 oktober.

Here it comes again –niet te verwarren met Here Comes that rainy day feeling again – wordt een van de grootste successen voor The Fortunes. In Nederland staat het 18 weken in de Top 40 en bereikt het plaats 2.

Baby_Come_Back(Single)1977 – De groep waarvan de sound veel lijkt op die van Chicago, komt met Baby come back de Billboard Hot 100 binnen. Het is een single van de Amerikaanse groep Player, dat het tot nr. 1 brengt en 32 weken in de lijst staat.

Dat het nummer velen blijft aanspreken blijkt wel. Verschillende artiesten, (o.a. Lisa Stansfield in 1997) brengen het ook uit en het wordt gebruikt bij verschillende (teken)films (o.a. Simpsons) en commercials (o.a. Toyota).

philips-cd-player1982 – In Tokyo introduceert Sony ’s werelds eerst compact-disc speler. Voor een slordige 650 dollar mag je je de eigenaar noemen.

De ontwikkeling van de Cd-technologie komt in 1979 tot stand in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven en is een samenwerkingsproject van de elektronicaconcerns Philips en Sony.

Het duurt nog tot 1985 voordat de Cd-speler een echt succes wordt. Dat gebeurt als de populaire popband Dire Straits in samenwerking met Philips het album Brothers in arms in het nieuw Cd-formaat op de markt brengt. Er worden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

BoyzIIMenIllMakeLoveToYouCDSingleCover1994 – Voor de 6e achtereenvolgende week staat I’ll make love to you van Boyz II Men op de 1e plaats in de Billboard Hot 100. En het is niet de laatste week, want het nummer staat er in totaal 14 weken. Een record.

Later doen de mannen het nog eens dunnetjes over en verbreken ze hun eigen record met One sweet day, dat ze samen zingen met Mariah Carey. Dat nummer staat in de VS 16 weken op 1.

Bennett Winehouse2011 – Good old Tony Bennett krijgt er maar geen genoeg van. Het nummer Body & Soul in een duet met Amy Winehouse, komt zowel de Top 40 als de Billboard Hot 100 binnen.

Body & Soul wordt al in 1930 geschreven door Johnny Green en wordt een van de bekendste jazz standards. Meer nog: het is het jazznummer met het grootste aantal opnames door verschillende artiesten.

Qua hitnotering wordt het duet geen succes: in de VS staat het welgeteld 1 week in de lijst, in Nederland slechts 2 weken. Wel breekt Bennett een record, namelijk dat van oudste artiest ooit (85 jaar) die een hit scoort in de Billboardlijst. En ook wordt aan het nummer een Grammy toegekend voor beste popduo performance.

Is het de laatste plaat van Tony? Welnee. In september 2014 verschijnt het album Cheek to Cheek, dat hij met Lady Gaga heeft opgenomen.

Share Button
7Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.