Pop- & Radiohistorie

10Shares
Share Button

8 oktober

Mama Cass Dream a little dream1968 – Na het verlaten van de Mama’s and Papa’s, staat Mama Cass Elliot voor het eerst solo op de planken. Haar optreden op 8 oktober in het Ceasar Palace in Las Vegas, wordt echter een ramp. Ze hoeft het resterende aantal weken dat ze is geboekt niet terug te komen.

Naderhand blijkt dat Cass tijdens het optreden een keelbloeding heeft gekregen en dat ze moet worden geopereerd. De gezondheidsproblemen treden in de voorafgaande maanden al op, als ze volgens een streng dieet probeert om 100 van haar 300 pond kwijt te raken.

Na het incident wordt Cass in pers neergesabeld. Tot overmaat van ramp raakt ze in een depressie. Toch lukt het haar een geslaagde comeback te maken en albums en singles te maken die het goed doen. Haar grootste hit blijft echter Dream a little dream of me, uit het ‘rampjaar’ 1968.

Vluchten kan niet meer1977 – Hoe kan het dat een nummer, zes jaar later pas een hit wordt? Dat gebeurt met Hoever moet je gaan (Vluchten kan niet meer), een lied dat is geschreven door Annie M.G Schmidt i.s.m. Harry Bannink en wordt gezongen door Frans Halsema en Jenny Arean in de musical ‘En nu naar bed’ dat al in 1971 in première gaat.

Mede verantwoordelijk voor het succes is zanger, quizmaster en radiopresentator Herman Emmink, die het lied draait tijdens een nachtprogramma op de radio. Het gevolg is dat het ook tijdens het populaire radioprogramma Arbeidsvitaminen wordt gedraaid.

Is Emmink alleen verantwoordelijk voor het succes? Natuurlijk niet. Wat ook bijdraagt is het talent van de schrijvers en de uitvoerders, welke laatsten het op een zeer treffende en haast beklemmende wijze zingen. Daarnaast helpt ook de toenmalige politieke situatie mee.

Say_Say_Say_(album_cover_art)1983 – Alarmschijf is de single Say, say, say van Paul McCartney en Michael Jackson. Het is het 2e succesvolle product van de twee, die eerder The girl is mine uitbrengen.

Het nummer wordt opgenomen in de Abbey Road studio’s, tussen de opnames door van het album Tug of War waar McCartney mee bezig is.

Tussen de opnamesessies door verblijft Jackson bij Paul en Linda thuis en raken ze bevriend.

7_seconds1994 – Het nummer 7 Seconds, gezongen door Youssou N’Dour en Neheh Cherry, komt de Billboard Hot 100 binnen. Het bereikt in veel landen de top 3. In Frankrijk staat het maar liefst 16 weken op 1.

Dat het een typisch nummer is dat zo nu en dan weer opduikt blijkt wel. Het wordt gebruikt in de films Northern Skirts (1998) en Alone in the dark (2005) en tijdens Live8 in Londen (2005), gezongen door Dido en Youssou N’Dour.

Zij-maakt-Poema's-single2001 Zij maakt het verschil van De Poema’s ligt in de winkel. De Poema’s is een samenwerkingsverband tussen Van Dik Hout en Acda & De Munnik.

Op 20 oktober 2001 komt het nummer binnen in de Nederlandse Top 40 en staat vanaf 17 november twee weken op 1.

roger-williams-autumn-leaves-19552011 – Pianist Roger Williams overlijdt. Williams wordt beroemd door zijn uitvoering van o.a. Autumn leaves, dat in 1955 in de VS op de 1e plaats staat.

Autumn leaves is oorspronkelijk een Frans chanson (Les feuilles mortes) dat in 1945 wordt geschreven door de Hongaars-Franse componist Joseph Kosma. In 1946 wordt het nummer door Yves Montand en Irène Joachim geïntroduceerd in de film Les Portes de la nuit.

Nadat het een hit is geweest, nemen veel artiesten het nummer ook op, o.a. Nat King Cole. In 2014 komt het in bewerkte vorm onder de titel Golden leaves, op het album Whispers van Passenger te staan.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.