Pop- & Radiohistorie

12Shares
Share Button

15 oktober

VRON 1959 21959 – In hotel Krasnapolsky in Amsterdam, komen twintig mannen van de Bond van Vrije Radiohandelaren bij elkaar. Ze hebben het zwaar omdat ze regelmatig worden vervolgd voor het verkopen van radiotoestellen onder de adviesprijs.

Voorzitter Bep Slootmans stelt voor een drijvend radiostation te beginnen. De VRON (Vereniging Radio Omroep Nederland) wordt opgericht en men koopt het oude lichtschip Borkum Riff.

Op 21 april 1960 begint de VRON met uitzenden vanaf zee. Zij gaat later Veronica heten.

Four-tops-reach-out-19661966 – Het nummer Reach out, I’ll be there van The Four Tops komt op nummer 1 in de VS. Diezelfde dag komt het nummer ook binnen in de Top 40 op plaats 29.

Dat het nummer zo’n groot succes wordt is voor The Four Tops een verrassing. Het wordt in slechts 2x opgenomen en dient als opvulling voor de LP. De baas van Motown, Berry Gordy, denkt dat het een hit kan worden en brengt het nummer als single uit. Hij krijgt gelijk.

NOS-Avondspits-1980b1973 – Om te kunnen concurreren met de populaire zeezenders, gaat Hilversum III ook ’s nachts uitzenden.

Behalve nieuwe programma’s, betekent het ook de komst van nieuwe discjockeys. Zo begint de Eindhovense onderwijzer Frits Ritmeester als Frits Spits en brengt Meta de Vries haar programma Muziek met Meta.

Emotions Best of my love1977 – Het nummer Best of my love van The Emotions, komt op 33 de Top 40 binnen.

Dat het door 2 leden van Earth Wind & FireAl McKay en Maurice White – is geschreven, is duidelijk te horen.

In Nederland is het succes minder dan in de VS en Engeland. Hier bereikt het plaats 20. Aan de overkant van de Noordzee en de oceaan resp. plaats 4 en 1.

Time Bandits Im only1983 – Er zijn veel nummers die bij het grote publiek niet blijven hangen. Een voorbeeld is I’m only shooting love van Time Bandits, dat op 24 in de Top 40 binnenkomt.

Toch is het de op één na grootste hit voor Alides Hidding en zijn kornuiten en betekent het voor hen een bescheiden internationale doorbraak. De single doet het goed in Frankrijk, de VS en Australië. Een reden om op tournee te gaan naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar het bovenaan de hitlijsten komt.

Soundgarden-Black-Hole-Sun1994 – Wie op deze dag naar MTV kijkt, heeft grote kans de veel vertoonde clip Black Hole Sun voorbij te zien komen. Het nummer komt de Tipparade binnen op een bescheiden 27e plaats.

Black Hole Sun is een zgn. grunge-nummer van Soundgarden en wordt in 1995 bekroond met een Grammy Award voor beste hard rock performance.

Voormalig bandlid Chris Cornell zegt in een interview in 2014, dat hij naar de radio luisterde en dacht te horen dat de nieuwslezer ‘black hole sun’ zei, wat bij nader inzien niet het geval bleek te zijn. Toch dacht Cornell na over de frase en besloot hij er een lied over te schrijven omdat hij dacht dat het een titel was die de aandacht zou trekken.

In de surrealistische en apocalyptische clip zien we bewoners van een typisch Amerikaanse buitenwijk allerlei dingen doen. Hun gezicht verandert, waarbij ogen, neus en mond groot worden. Ze worden uiteindelijk opgeslokt door een zwart gat, terwijl de bandleden het nummer staan te spelen in een open veld.

In Nederland wordt het nummer qua hitnotering geen groot succes. Wel komt het 2x de Top 40 binnen, maar beide keren staat het er slechts 3 weken in en bereikt het als hoogste plaats nr. 35 en 31.

KT_Tunstall_-_Other_Side_Of_The_World2005 – Moeilijkheden die een lange afstandsrelatie met zich meebrengt. Daarover gaat Other side of the world van KT Tunstall dat op 26 in de Tipparade binnenkomt. Het belandt uiteindelijk 5 weken in de Top 40 en bereikt plaats 21.

In een interview vertelt Tunstall dat zij op het idee kwam voor het lied doordat zij mensen kende waarvan de een in de VS en de ander in Schotland woonde. Ook zegt ze zelf een dergelijke relatie te hebben gehad.

Als Tunstall het nummer live speelt vraagt ze vaak of degenen die een relatie op afstand hebben, hun mobieltje op het toneel willen gooien. Ze wil daarmee aangeven dat het beter is om bij elkaar te wonen.

Gotye2011 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Somebody that I used to know van het duo Gotye ft Kimbra. Het staat 3 weken bovenaan en in totaal 21 weken in de lijst. Het wordt uiteindelijk de 5e single van 2011.

Achter de naam Gotye gaat de als Belg geboren Wally De Backer schuil, die met zijn ouders naar Australië verhuist als hij 2 is.

Nadat hij het eerste couplet heeft geschreven, realiseert De Backer zich dat hij een tegenspeelster nodig heeft. Hij vraagt de Nieuw-Zeelandse Kimbra, die wat zingen betreft al op jonge leeftijd in de prijzen valt. En met succes, want in 18 landen wordt het nummer een grote hit.

Share Button
12Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.