Pop- & Radiohistorie

10Shares
Share Button

22 oktober

longrvroeger met handtekening1943 – Jan Gerrit Bob Arend Leverman – beter bekend als Robert Long – wordt in Utrecht geboren. Van jongs af aan is hij actief in lokale rock ’n roll- en beatbandjes. In 1967 wordt hij zanger in de relipopgroep (Unit) Gloria.

Na een kortstondige Engelstalige solocarrière breekt Long verkooprecords met de lp’s Vroeger Of Later en Levenslang. Hierop staan zowel gevoelige als cynische Nederlandstalige luisterliedjes over onderwerpen als homofilie, kerk en hypocrisie. Long is ook actief als cabaretier, acteur, schrijver, columnist en televisiepresentator.

In 2006 overlijdt Long in een ziekenhuis in België aan de gevolgen van kanker.

Chubby Checker Let's twist again1961 – Chubby Checker is te zien op televisie in de Ed Sullivan Show. Hij zingt en danst er twistend op los, op de nummers The Twist en de opvolger Let’s twist again.

De hernieuwde aandacht voor The Twist leidt ertoe dat het nummer in 1962 voor de 2e keer op 1 komt, de enige keer dat een nummer dat doet in 2 verschillende jaren.

Beach Boys Good Vibrations1966 – De tot dan toe duurste single die ooit is gemaakt komt uit. Het is Good Vibrations van The Beach Boys.

De opnamen kosten 40.000 dollar. Die kosten worden echter ruimschoots goed gemaakt met alleen al de verkoop in de VS: meer dan 1 miljoen.

1972 – Op Radio Noordzee Internationaal is er een nieuwe zondagmiddag-programmering. Van 12 tot 2 is er de Abominale Top 2000 door André van Duin en van 2 tot 4 de eerste Zondagmiddag Soul op Noordzee (de latere Soulshow) door Ferry Maat.

Ferry Maat2De Soulshow wordt een van de langst lopende programma’s in Nederland. Na het verdwijnen van de zeezenders in ‘74, komt Maat bij de TROS terecht. Na een onafgebroken periode van 14 jaar, is op 31 maart 1988 de laatste uitzending van de Soulshow bij de TROS te horen.

Dat betekent echter niet het einde van de Soulshow. Maat wordt programmadirecteur van Radio 10 en neemt de Soulshow mee. Twee jaar later keert Maat terug naar de TROS.

In 1992 maakt de Soulshow drie jaar deel uit van Hitradio, de voorloper van Radio 538. Tussen 6 september 2003 en 13 december 2008 is de Soulshow te horen bij Veronica. Vanaf 22 april 2011 keert het programma terug, ditmaal bij Arrow Jazz FM (later Sublime FM).

Maat krijgt in 2005 de Gouden Harp voor zijn oeuvre.

VOF de Kunst Suzanne1983 – Het nummer Suzanne komt binnen op 26 in de Tipparade. Het is van de Brabantse band VOF de Kunst en wordt een grote hit.

Later proberen andere artiesten er ook succes mee te hebben. Zo zet Ricky Martin de Spaanstalige versie (Susana) op zijn debuutalbum.

Abba Waterloo Dutch2005 – Het nummer Waterloo van Abba, wordt gekozen tot beste nummer in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Kijkers in 31 landen stemmen tijdens een speciale show in Kopenhagen, dat wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het festival.

Nadat de groep tijdens de Zweedse nationale voorronde in 1973 derde wordt met Ring Ring, proberen ze het in 1974 opnieuw.

Waterloo wordt een groot succes en de op een na best verkochte single van de groep. Zo staat het in Nederland 4 weken op 2 in de Top 40.

Lana del Rey Videio Games2011 – Nadat Lana del Rey haar debuutsingle Video games op YouTube heeft gezet, komt het nummer binnen in de Top 40 op plaats 21.

De video trekt binnen een maand een miljoen hits. Het wordt dan ook een wereldwijd succes voor de Amerikaanse. In Nederland staat het 14 weken in de Top 40 en behaalt het de 11e plaats.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.