Pop- & Radiohistorie

14Shares
Share Button

29 oktober

Robbie v Leeuwen Collage1944Robbie van Leeuwen ziet in Den Haag het levenslicht. Hij wordt beroemd als gitarist en componist van de Haagse beatgroep The Motions en Shocking Blue. In 1970 scoort hij met deze laatste band een wereldhit met het door hem geschreven Venus, dat in 1986 voor de 2e keer op 1 komt in de VS door Bananarama.

Nadat Van Leeuwen uit Shocking Blue stapt, blijft hij zich met muziek bezighouden. Zo is hij de man achter het nummer Starship 109 van Mistral, dat in 1978 een hit wordt.

Het tv-programma Classic Albums staat op 21 april 2012 geheel in het teken van Shocking Blue. Voor het eerst sinds jaren geeft Van Leeuwen weer een tv-interview. Met enige tegenzin, want aan het einde vraagt hij: “Mag ik nu naar huis?”

Anita Meyer1954 – Annita Meijer – die zich later Anita Meyer noemt – komt ter wereld. In 1975 wordt ze ontdekt door ex-Sandy Coast gitarist, zanger en producer Hans Vermeulen.

De doorbraak komt met het door Vermeulen geschreven nummer The Alternative Way, dat in maart ’76 op 1 komt in de Top 40. Het is het begin van een succesvolle solocarrière.

Hoog sammy1966 – Het nummer Sammy (Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy) gezongen door Ramses Shaffy, komt de Top 40 binnen op plaats 33.

Over wie Sammy is, wordt lange tijd gespeculeerd. Volgens Liesbeth List gaat het over John Rosinga, de organisator van de groep Shaffy Chantant. Rosinga zou na een ‘bad trip’ met LSD, in huilen zijn uitgebarsten. Daarop zou Shaffy Sammy als troostlied hebben geschreven.

Sammy wordt een hit. Samen met Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, is het Shaffy’s bekendste lied. Het staat 20 weken in de Top 40 en bereikt de 2e plaats.

Roger Daltrey Say1977 – Nieuw in de top 40 op plaats 30 is het nummer Say it ain’t so Joe, vertolkt door Roger Daltrey van The Who. Hij heeft het opgenomen voor zijn solo-album One Of The Boys.

Het lied is geschreven door Murray One Night in BangkokHead die het twee jaar eerder op een eigen album zet. Hij zegt er later van dat het lied gaat over helden die door de mand vallen. Als voorbeeld noemt hij de Amerikaanse president Richard Nixon, die eerst werd geroemd om zijn toenadering tot China, maar later moest aftreden vanwege de Watergate-affaire.

Als het nummer in 1994 opnieuw wordt opgenomen, leggen velen een link met de dan van moord verdachte acteur O.J. Simpson.

Kiss-Tom Jones1988 – De alarmschijf is Kiss in de uitvoering van zanger Tom Jones en de groep The Art of Noise. Het haalt in Nederland en Vlaanderen de top 10 en in Nieuw-Zeeland komt het zelfs op 1.

Kiss is oorspronkelijk een nummer uit 1986 van Prince and The Revolution dat op het album Parade staat.

1994 – Hoogste binnenkomer in de Top 40 op 19, is Baby come back vertolkt door Pato Banton en Ali en Robin Campbell van UB40. In de Top 40 bereikt het nr. 3.

Baby come back collageHet origineel is in 1966 een grote hit in de uitvoering van The Equals, met in de gelederen componist Eddy Grant. Het is een mix van rock en roll en beat, een stijl die in het Londen van de jaren zestig meer wordt gebruikt.

In de meeste Europeese landen komt de single hoog in de hitlijsten terecht. In thuisland Engeland is geduld een schone zaak, want daar komt het pas in 1968 hoog te staan en wel op 1.

jonathan_jeremiah-happiness2011 – Het nummer Happiness van Jonathan Jeremiah komt binnen op 27 in de Tipparade. Het is de 2e single van het debuutalbum Solitairy Man.

Na 8 jaar allerlei baantjes te hebben gehad, heeft Jeremiah eindelijk genoeg geld gespaard om zijn eerste album op te nemen. Hij doet er zo lang over omdat hij per se een album wil opnemen met een echt orkest. En zoiets kost de nodige centjes.

Jeremiah krijgt in 2010 enige bekendheid in Nederland door 3FM dj Gerard Ekdom. In 2011 treedt hij tijdens North Sea Jazz op met het Metropole orkest.

In Nederland is het succes groter dan in zijn geboorteland Engeland. Toch is het succes hier te lande bescheiden: net als de eerste single, komt de 2e niet verder dan de Tipparade.

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.