Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

12 november

collage Abbey Road1931 – De opnamestudio die Osmond Williams in de tuin van zijn huis aan Abbey Road in Londen heeft laten bouwen, wordt geopend. Helaas voor Williams overlijdt hij vlak voor de opening.

Tot eind jaren ’50 worden in de studio vooral klassieke platen opgenomen. Dat verandert als George Martin studiomanager wordt. Steeds meer popsterren vinden de weg naar de studio, waaronder Cliff Richard & The Shadows, Helen Shapiro, The Hollies, Pink Floyd en niet te vergeten, The Beatles.

Four Aces 19551955Billboard start met zijn Top 100. De eerste nummer 1 is Love is a many splendored thing van The Four Aces.

Dit betekent echter niet dat de andere poplijsten verdwijnen. Dat duurt nog tot 1959.

The doors21970The Doors geven een concert in New Orleans. Achteraf blijkt dit het allerlaatste optreden te zijn met zanger en schrijver Jim Morrison. De zanger overlijdt op 3 juli 1971 op 27-jarige leeftijd.

Cornelis Vreeswijk Veronica1987 – Dichter en zanger Cornelis Vreeswijk overlijdt op 50-jarige leeftijd in het Zweedse Stockholm. Al op jonge leeftijd verhuist hij naar Zweden, waar hij een van de bekendste artiesten wordt.

In Nederland vergaart Vreeswijk ook roem. Met zijn unieke stemgeluid maakt hij hits als De nozem en de non, Veronica en Misschien wordt het morgen beter.

Borsato Waarom1994 – Terwijl zijn nummer Dromen zijn bedrog op nr. 1 in de Top 40 staat, wordt Waarom nou jij van Marco Borsato, gekozen tot Alarmschijf.

Ook Waarom komt uiteindelijk op 1 en staat in totaal 16 weken in de lijst.

De Zwart2006 – Discjockey Eric de Zwart volgt Lex Harding op als voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

Naast zijn radiohobby is De Zwart ook een treinliefhebber. Het is dan ook niet vreemd dat hij voorzitter is van de Stichting Mat’54 Hondekop-vier. Ook verleent De Zwart sinds 1998 zijn stem aan de animatieserie op televisie Thomas de stoomlocomotief.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.