Pop- & Radiohistorie

10Shares
Share Button

26 november

Easybeats1966 – Hoogste binnenkomer in de Top 40 is Friday on my mind van de Australische groep Easybeats. Vlak voor kerst bereikt het de 1e plaats, waar het 2 weken staat.

Enkele leden van de Easybeats hebben Nederlands bloed door de aderen stromen. Het zijn Harry van den Berg, die zijn naam verandert in Vanda en de in Hilversum geboren Dick Diamonde.

Friday on my mind wordt de grootste hit van de groep. Andere nummers zijn Hello how are you en The land of make believe dat later de Tipparade nog haalt.

Veronica 19701970 – In de Zuidhal van de Amsterdamse RAI zijn 8.000 mensen bijeen. Zij wonen een door Radio Veronica georganiseerd popconcert bij, ten bate van dierentuin Artis.

Optredens zijn er van o.a. van The Cats, Ekseption, Dizzy Man’s Band en Tee Set.

Roxy Music Virginia1977 – Nieuw in de Top 40 is Virginia plain, de debuutsingle (zie afbeelding) van Roxy Music. Het is de 2e keer dat het nummer in de hitlijst staat, nadat het dat in 1972 ook al deed.

In tegenstelling tot de eerste keer, staat op de B-kant nu Pyjamarama, de 2e Roxy Music single. De single wordt uitgegeven om een Greatest Hits album te promoten.

Bijzonder is dat de titel Virginia plain van een van de schilderijen van voormalig kunststudent en frontman Brian Ferry komt en dat Phil Manzanera’s gitaarsolo volledig geïmproviseerd is. Manzanera vertelt later dat hij gewoon speelde wat er bij hem opkwam.

Rock steady crew1983 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Hey you, de debuutsingle van The Rock Steady Crew.

Rock Steady is een hiphop groep, opgericht in 1977 in The Bronx, New York. Eind 1982 krijgt de groep de kans op te treden met groepen als Bow Wow en Afrika Bambaataa. Daardoor wordt de groep snel bekend en krijgt ze een platencontract aangeboden.

Door een zgn. wurgcontract bij de platenmaatschappij, wordt de creatieve vrijheid ingeperkt en komt de groep op een dood spoor terecht. Alhoewel zij nooit formeel uit elkaar gaan, gaan de leden elk hun eigen weg om af en toe nog eens samen op te treden.

the-rolling-stones-out-of-tears1994 – Nieuw in de Tipparade op 27 is Out of tears van The Rolling Stones. Het is grotendeels geschreven door Mick Jagger, die later vertelt dat hij wat op de piano zat te pingelen in de studio van medebandlid Ronnie Wood, toen opeens de melodie boven kwam drijven.

Dat niet alles wat de Stones aanraken verandert in goud, blijkt wel. Het nummer haalt de Top 40 niet. Behalve de echte Stonesfans, zullen de meesten het nummer dan ook niet kennen.

Chipz 1001 Arabian nights2004 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is 1001 Arabian nights van de razend poulaire groep Ch!pz.

Ch!pz is een groep die in 2003 is samengesteld na auditierondes. Ze heeft direct succes met de eerste single Ch!pz in black. Ook de volgende singles worden grote hits.

Op 27 november 2010 wordt bekend dat het management de groep opheft. De aankomende single The New Adventures of Ch!pz wordt geschrapt. Aanvankelijk zijn er wel plannen om in eigen beheer door te gaan, maar de auteursrechten liggen bij het management, waardoor het voor de vier onmogelijk is door te gaan.

elton-john2006 – Dat Elton John ook maar een mens is, blijkt wel. Tijdens een optreden in Australië verlaat hij plotseling het podium als hij Crocodile Rock wil inzetten.

Na 5 minuten keert de zanger terug en vertelt het publiek dat hij even naar het toilet was omdat hij moest overgeven. Hij zegt dat de gang naar het kleinste huisje hem beter leek, dan de boel er op het podium uit te gooien.

Leonie Meyer Hey2011 – Dat deelnemen aan The Voice of Holland geen garantie is voor blijvend succes, blijkt uit de single Hey! van Leonie Meyer. Het nummer stijgt één plaatsje in de Tipparade van 6 naar 5. Later staat het 2 weken in de Top 40, met als hoogste plaats 35.

Aanvankelijk is er meer succes voor Meijer. Ze eindigt als 4e bij The Voice en scoort samen met haar coach Jeroen van der Boom een hit met Los van de grond. Groot succes blijft daarna uit.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.