Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

17 april

Jan Hammer Miami Vice Theme1948 – Geboortedag van Jan Hammer. Hammer schrijft de muziek voor de populaire politieserie ‘Miami Vice’. De single ‘Miami Vice Theme’ is een van de weinige  instrumentale nummers die ooit op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 komen. In Nederland is het nummer minder succesvol: het staat in 1986 6 weken in de Nederlandse Top 40 en komt tot plaats 23.

Het volgende nummer, ‘Crockett’s Theme’, doet het beter. In 1987 staat het 14 weken in de lijst, waarvan 4 weken op 1.

Rolling Stones Debut album collage1964 – Het eerste album van de Rolling Stones komt uit. Er zijn 2 versies: een Europees/Britse waarop het extra nummer ‘Mona’ staat en een Amerikaanse met als extra ‘Not fade away’. Dit laatste nummer wordt ook in Engeland uitgebracht, maar dan alleen op single.

Een ander verschil is dat de Britse albumhoes alleen een foto bevat, terwijl op de Amerikaanse versie tekst is toegevoegd.

1965 – De firma’s RCA en LearJet kondigen aan dat er een speler met 8 sporen op de markt komt.

1967 – Het nummer ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum wordt voor het eerst gedraaid op Radio London. Het station, dat eerder ook al ‘Sgt. Peppers’ van de Beatles als eerste draait, speelt een belangrijke rol in de populariteit van wat genoemd wordt de ‘psychedelische pop’.

Procol Harum A whiter shade of paleVan ‘A whiter shade of pale’ bestaat eerst alleen een lange versie, die geen enkele platenmaatschappij wil hebben. Dat verandert als de discjockeys van Radio London er een kortere versie van maken en aan de luisteraars vragen wat ze ervan vinden. Radio London wordt platgebeld, waarna het nummer alsnog wordt uitgebracht.

1970 – De president van de VS Richard Nixon, nodigt zanger Johnny Cash uit in het Witte Huis. Als Nixon aan Cash vraagt of hij het nummer ‘Okie from Muskogee’ wil spelen, weigert Cash beleefd. Cash zegt dat het niet zijn nummer is, zoals Nixon veronderstelt. In plaats daarvan treedt Cash op met ‘A boy named Sue’.

1973 – Eén dag voor de grote demonstratie in Den-Haag ter behoud van Radio Veronica, wordt het gestrande zendschip Norderney vlot getrokken en weer naar zee gesleept.

1985 – In Nederland staken zowel de regionale als publieke omroepen. Dit uit protest tegen het afkeuren van de omroep-cao door minister Brinkman. Veel Nederlanders kijken die dag naar de Vlaamse televisie en luisteren naar zeezender Radio Monique, of naar de piraten die in veel gevallen hun kans grijpen en de hele dag uitzenden.

Linda_McCartney_dies1998 – Linda McCartney overlijdt aan de gevolgen van borstkanker. Fotografe Linda Eastman ontmoet Paul McCartney in 1967 tijdens de lancering van het album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van de Beatles. De twee trouwen in 1969.

Nadat Paul de Beatles heeft verlaten, maakt Linda deel uit van de nieuwe band van haar man, Wings. Ze speelt keyboard en is achtergrondzangeres.

2000 – Jeroen van Inkel is voor het eerst te horen op Radio 538.

2008 – Het 3e studio-album van Armin van Buuren komt uit. Op het album, dat ‘Imagine’ heet, staat o.a. een nummer met Jacequeline Goveart, zangeres van Krezip.

Train Hey soul sister2010 – ‘Hey, soul sister’ van Train, staat voor de 6e achtereenvolgende week op nr. 1 in de Nederlandse Top 40.

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.