Pop- & Radiohistorie

10Shares
Share Button

10 december

fats-domino1949 – De 21-jarige Fats Domino neemt zijn eerste plaat op. Het is The Fat Man, dat Domino samen met zijn ontdekker Dave Bartholomew heeft geschreven en is gebaseerd op het nummer Junker Blues.

Het succes voor Fats Domino laat nog even op zich wachten, want de 78-toeren plaat wordt geen hit.

Goes collage1957 – De tv-toren in het Zeeuwse Goes wordt officieel in gebruik genomen. Vanaf dat moment heeft Zeeland officieel televisie.

’s Avonds is er een groot feest in de schouwburg van Goes, dat in heel Nederland via een rechtstreekse uitzending is te zien.

Sinds de bouw kent de toren allerlei functies. Naast radio, televisie en telefoon wordt zij ook gebruikt voor mobilofoon, ANWB en RIVM.

Door veranderende technieken vallen veel functies weg. Zo worden radio- en tv-programma’s nu veelal via glasvezel of satelliet doorgegeven. Ruimtes in de toren die eerst volstonden met apparatuur, staan daarom nu leeg.

Osmonds collage1963 – De net 6 jaar geworden Donny Osmond, verschijnt voor het eerst op televisie in de Andy Williams Show tijdens een optreden van The Osmond Brothers. Tot 1972 treden ze geregeld in de show op. In Nederland wordt de show enkele jaren door de KRO uitgezonden.

Begin jaren ’70 wordt Donny ook in Nederland een tieneridool en scoort hij met zijn broers en zus enkele grote hits (o.a. Crazy Horses). Ook gaat hij solo en heeft hij een grote hit met o.a. Puppy Love.

Babys Isnt it time1977 – Nieuw op 25 in de Top 40 is Isn’t it time van The Babys. De single is niet door de band geschreven, maar door het koppel Jack Conrad en Ray Kennedy. Laatstgenoemde schreef eerder mee aan materiaal voor The Beach Boys.

De single wordt een groot succes. In Nederland staat het 11 weken in de Top 40 en bereikt het plaats 4.

Pretenders-2000_Miles1983The Pretenders komen met 2000 Miles op 19 binnen in de Top 40. Het nummer komt te staan op het album Learning to Crawl dat in 1984 uitkomt en op verschillende kerstverzamelalbums.

2000 Miles is geschreven door zangeres Chrissie Hynde. Veel mensen denken dat 2000 mijl slaat op de grote afstand tussen twee minnaars die elkaar tijdens feestdagen missen. Dat klopt niet, want het slaat op James Honeyman-Scott, de oorspronkelijke gitarist van de groep, die een jaar eerder is overleden.

Herman van Veen Er was eens1999 – In de Sint Walburgiskerk in Arnhem worden opnamen gemaakt voor een kerstvoorstelling van Herman van Veen. In december 2001 staan ze samen met andere opnamen op de CD Er was eens.

Het album wordt qua hitnotering geen succes. Het staat welgeteld 1 week in de Album Top 100 op plaats 66.

Lisa_Lois_Hallelujah2009 – In het Utrechtse Tivoli neemt Lisa Loïs tijdens de presentatie van haar debuutalbum Smoke, als allereerste afgestudeerde artiest haar diploma in ontvangst van de Herman Brood Academie.

Eerder in het jaar heeft Lisa de X-Factor gewonnen en een nummer 1 met de coverversie van Leonard Cohens Hallelujah.

Haar tweede album Breaking Away komt uit op 10 mei 2013. Sindsdien is het qua publiciteit wat stil rond Lisa. Niet vreemd, want ze zingt liever dan dat ze op andere manieren in de schijnwerpers staat.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.