Pop- & Radiohistorie

17Shares
Share Button

17 december

BillHaley Shake1954 – De eerste rockplaat ooit in de Engelse hitlijsten, komt op plaats 4 terecht. Het is Shake, rattle and roll in de uitvoering van Bill Haley and his Comets.

Bill Haley en zijn kornuiten brengen het nummer uit als vervolg op de single Thirteen women / Rock around the clock. Het nummer is eerder al opgenomen door Big Joe Turner, die het tijd vond voor wat meer tempo.

Haley besluit tot opname, pas nadat hij seksueel getinte zinnen vervangt. En zo wordt:

You wear those dresses, the sun comes shining through. I can’t believe my eyes all that mess belongs to you, vervangen door:

You wearin’ those dresses, your hair done up so nice. You look so warm but your heart is as cold as ice.

rem-eiland21964 – Op deze dag wordt het zogenoemde REM-eiland voor de kust bij Noordwijk, door Rijkspolitie en Marine bezet. Alle apparatuur van TV Noordzee en Radio Noordzee wordt in beslag genomen.

De actie van de overheid volgt op het op 12 december aannemen van een noodwet, die uitzenden vanaf een platform in de Noordzee verbiedt. TV Noordzee is op 14 december al gestopt, maar Radio Noordzee gaat door en wordt tijdens de actie uit de lucht gehaald.

Intussen heeft men niet alleen maar zitten afwachten wat er allemaal zal gaan gebeuren. Op 4 november is de Televisie Radio Omroep Stichting (TROS) opgericht. Zij wordt op 1 oktober 1966 als aspirant-omroep toegelaten tot het publieke omroepbestel.

Het REM-eiland bestaat nog steeds. Ze ligt in een Amsterdamse haven en doet dienst als restaurant.

John Paul Young Love is1977 – Op plaats 23 van de Top 40 komt Love is in the air van John Paul Young binnen. Het wordt een wereldhit dat in Nederland de 11e plaats bereikt en 7 weken in de lijst staat.

Young vertelt later dat het nummer in eerste instantie voor de Duitse markt was bedoeld. Standing in the rain werd daar een hit in de clubs, dus een goede opvolger was nodig.

In latere jaren wordt het nummer door anderen gecoverd, o.a. door Tom Jones. Zelf zingt Young het lied in 2000 tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney.

MJ Thriller1983 – Nieuw op 21 in de Top 40 is Thriller van Michael Jackson. Het staat op het gelijknamige album waar het de 6e single van is.

Thriller wordt een van de bekendste nummers van MJ. Het bevat een griezelstem, ingesproken door Vincent Price, die optreedt in veel horrorfilms.

Ter ondersteuning van de single komt er ook een videoclip uit die maar liefst 14 minuten duurt. Deze clip wordt vaak genoemd als de beste en populairste videoclip aller tijden.

Just the two of us1999 – Enkele dagen nadat hij 56 jaar is geworden, overlijdt saxofonist Grover Washington JR.

Hoewel zijn carriere vier decennia omvat, wordt hij vooral bekend door nummer Just the two of us dat hij samen met Bill Withers opneemt. In 1980 is het een wereldhit.

In Nederland wordt het nummer de titelsong van het gelijknamige t.v.-programma waarin artiesten aan niet-zangers worden gekoppeld voor man-vrouw-duetten.

u2 vertigotour20052005 – Zoals zovelen, kijkt men ook bij het Amerikaanse Billboard Magazine terug op het afgelopen jaar. Het blad meldt dat de meeste mensen zijn gaan kijken naar de Vertigo tour van U2: maar liefst 3 miljoen mensen. Er wordt 260 miljoen dollar mee verdiend.

Ter vergelijking: The Eagles verdienenden 117 miljoen dollar met 77 shows en Neil Diamond staat op plaats 3 met 71 miljoen dollars in the pocket.

Smith & Burrows CD2011 – Op 39 in de Top 40 komt een nummer binnen dat maar weinigen zich zullen herinneren. Het is de typisch winterse song When the Thames froze van het duo Smith & Burrows. Het staat op het album Funny looking angels.

Ondanks het feit dat het wordt uitgeroepen tot 3FM Megahit, wordt het geen groot succes. Het nummer komt niet verder dan plaats 36 en staat slechts 3 weken in de Top 40.

Share Button
17Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.