Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

24 december

Stille nacht1818 – Tijdens de kerstviering in de St. Nikolaus-kerk in Oberndorf Bei Salzburg, wordt voor de eerste keer het lied Stille Nacht Heilige Nacht gezongen. Het is een paar dagen eerder, geschreven door organist Franz Xaver Gruber (muziek) en hulppredikant Joseph Mohr (tekst).

Jan Akkerman1946 – Vlakbij het Amsterdamse Waterlooplein, ziet de latere gitarist en luitist Jan Akkerman, het levenslicht.

Akkerman wordt beroemd, o.a. als lid van de Nederlands progressieve rockgroep Focus. In 1973 wordt hij door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker, uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld.

In januari 2005 wordt Akkerman een Gouden Harp toegekend wegens zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. Op 11 april 2009 wint hij de 4e Eddy Christiani Award voor zijn inspirerende bijdrage aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek.

the-cats-what-a-crazy-life1966 – Nieuw op 33 in de Top 40 is What a crazy life in de uitvoering van de Volendamse groep The Cats. Het is de eerste single van de groep dat een hit wordt. Het staat 15 weken in de Top 40 en bereikt de 14e plaats.

Ter promotie van de single wordt er een filmpje opgenomen, dat later door de AVRO wordt uitgezonden. Dit gebeurt in het programma Moef GaGa, een muziekprogramma voor jongeren dat van 1965 tot 1968 op t.v. is.

MXE1971 – De Britse glitterrockgroep Slade treedt op met het nummer Merry X-mas everybody. Twee jaar later komt het in Engeland op nummer 1 te staan.

Later wordt het nog 8x uitgebracht. Daarvan komt het 4x in de hitlijsten terecht. In Nederland staat het nummer in 1973 en in 1991 in de Top 40.

Eros Ramazzotti Musica E1988 – Op een bescheiden 29e plaats in de Tipparade komt binnen Musica E van Eros Ramazzotti. In Nederland wordt het zijn 2e hit, dat in de Top 40 tot plaats 12 komt en er 8 weken in staat.

Musica E staat op een gelijknamig mini-album, dat in 2 versies verkrijgbaar is: één met 5 en één met 8 tracks. In Nederland komt het album tot plaats 5.

I-Will-Survive1994 – De Hermes House Band – een in 1984 opgerichte huisband van de studentensociëteit Hermes van het Rotterdamsch Studenten Corps – komt met het nummer I will survive op nr. 1 in de Top 40.

I will survive is een cover van de hit van Gloria Gaynor uit 1978. Van de single worden meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Because_of_You_Single2005 – De Alarmschijf is Because of you van Kelly Clarkson. Clarkson heeft eerder (in 2002) de eerste editie van American Idol gewonnen.

De tekst wordt door Clarkson zelf geschreven als ze 16 jaar is, om de scheiding van haar ouders te verwerken.

Jaren later benadert Clarkson de schrijvers en producers David Hodges en Ben Moody, die ze vraagt het nummer op te poetsen voor het album Breakaway. Dit doet ze, pas nadat ze haar ouders om toestemming heeft gevraagd.

Because of You wordt net als in veel andere landen, ook in Nederland een grote hit. Het staat 16 weken in de Top 40, waarvan 2 weken bovenaan.

collage I will follow2011 – Nieuw in de Top 40 op nr. 23, is I follow rivers van de Zweedse singer-songwriter Lykke Li.

Het lied wordt het succesvolste nummer van 2012 in de Top 40, d.w.z. als zowel de uitvoering van Lukke Li als die van de groep Triggerfinger worden meegerekend. Ze eindigen in het jaaroverzicht op resp. plaats 3 en 6.

De uitvoering van Lykke Li komt in de Top 40 tot plaats 2 en staat er 28 weken in. In de single Top 100 staat het nummer er bijna een jaar lang in, nl. 49 weken.

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.