Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

 

7 januari

muddy_waters_hoochie_coochie_man1954 – In de Chess Studio in Chicago neemt Muddy Waters het nummer (I’m Your) Hoochie Coochie Man op. Het is geschreven door Willie Dixon en de eerste succesvolle combinatie van Waters en Dixon.

De Hootchy-Kootchy is oorspronkelijk een buikdans, die voor het eerst wordt gedanst door danser Little Egypt op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago. Het veroorzaakt een schandaal.

Later wordt nummer gecoverd door o.a. Dave Berry (1964), Manfred Mann (1965), Sam The Sham & The Pharaohs (1965), Jimi Hendrix (1968), Supertramp (1988), Eric Clapton (1994) en King (2000).

Tom Jones61967 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Green, green grass of home, gezongen door Tom Jones.

Het lied is oorspronkelijk een countrynummer. Het gaat over een man die terugkeert naar de plaats van zijn jeugd. Echter, middenin het nummer wordt de man wakker in de gevangenis: ‘Then I awake and look around me, at four grey walls that surround me. And I realize that I was only dreaming.’

Jones komt met het nummer in aanraking in 1965. Hij treedt op in de Ed Sullivanshow en vraagt de mensen daar of ze misschien nieuw werk hebben van Jerry Lee Lewis. Als hij naar diens nieuwe album luistert, is hij onder de indruk van het nummer en besluit het op te nemen.

In 2006 zingt Jones het nummer als duet met Jerry Lee Lewis tijdens de opnamen voor een TV-special.

Noordzee-1973-Dik-Voormekaar-show1973 – Op Radio Noordzee Internationaal is de eerste uitzending van de Abominale Top 2000 te horen. Het zondagmiddagprogramma wordt gepresenteerd door Andre van Duin.

Voor het eerst is Dikvoormekaar te horen. Later komt daar technicus Ferry de Groot bij als Meneer de Groot (“Hallo fans”). Dit is echter een doorn in het oog van directeur John de Mol Sr. De gemoederen lopen zo hoog op dat Andre van Duin opstapt.

Op 21 oktober 1973 is Van Duin voor het laatst op RNI te horen. Ook Ferry de Groot neemt ontslag. Vanaf januari 1974 zijn beiden bij de NCRV op Hilversum 3 te horen met de Dikvoormekaarshow.

Tim Finn1984 – Nieuw op 32 in de Top 40 is Fraction too much friction van Tim Finn. Het staat op zijn eerste soloalbum Escapade, dat hij opneemt na 10 jaar Split Enz.

Tim is de broer van Neil, met wie hij korte tijd meespeelt in Crowded House. Later treden de twee ook samen op als de Finn Brothers.

Het nummer Fraction bereikt uiteindelijk de 2e plaats in de Top 40 en staat er 9 weken in.

GIJP1995 – Op de laatste plaats van de Tipparade komt het nummer Geef me hoop Jomanda binnen van voetballer René van der Gijp. Het is een bewerking van Gimme hope Jo’anna van Eddie Grant uit 1988.

Het nummer gaat over Jomanda, een vrouw uit het Brabantse Tiel die beweert een zogenoemd ‘medium’ te zijn. Bezoekers kunnen bij haar ‘ingestraald’ water kopen dat genezend zou werken.

Dat Van der Gijp en consorten het allemaal maar onzin vinden, mag duidelijk zijn. De onzin van Gijp zelf staat al met al 5 weken in de lijst en bereikt als hoogste plaats 28.

CallItWhatYouWant2012 – Op nr. 30 in de Tipparade komt binnen Call it what you want van de Amerikaanse Indie popband Foster the people. Het nummer is geschreven door frontman Mark Foster.

Net als de voorgaande twee singles, wordt ook dit nummer geen hit in Nederland. Weinig mensen zullen het nummer dan ook kennen, behalve misschien degenen die FIFA 12 speelden: tijdens het spelen van de videogame is het te horen.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.