Pop- & Radiohistorie

13Shares
Share Button

21 januari

wolfman-jack1938Robert Weston Smith ziet het levenslicht. Als Wolfman Jack verwerft hij in de jaren ’60 en ’70 grote faam als discjockey bij verschillende radiostations.

In zijn tienerjaren is Smith een fan van discjockey Alan Freed. Deze heeft als bijnaam The Moondog en gebruikt in zijn programma’s dan ook het geluid van een huilende wolf. Smith neemt dit later over en voegt zijn eigen geluidseffecten toe.

Behalve discjockey, is Smith ook artiest. Als hij op 1 juli 1995 na een uitputtende tournee thuiskomt en zijn vrouw omhelst, wordt hij getroffen door een zware hartaanval die hij niet overleeft. Er wordt wel beweerd dat de wolven in het bos die dag extra lang huilden.

Stones Lets spend the night1967 – Nieuw op 17 in de Top 40, is een single met een zgn. dubbele A-kant. Het is Let’s spend the night together / Ruby Tuesday van de Rolling Stones.

Een van de opnameleiders vertelt dat tijdens de opnamen, de deuren van de studio open staan. Twee politieagenten die dat zien, komen kijken.

Als duidelijk is dat alles oké is, vraagt een van de aanwezigen aan de agenten of ze de koptelefoon even vast kunnen houden, zodat hij geluid kan maken met zijn vingers.

Men is echter niet tevreden met het geluid en gezegd wordt dat het meer moet klinken alsof er op hout wordt geslagen. Daarop doen de politiemannen de suggestie hun wapenstokken te gebruiken.

Zo gezegd, zo gedaan. Mick Jagger neemt de wapenstokken mee de studio in, waarna de opnamen verder gaan. Het geluid vult uiteindelijk 1 minuut en 40 seconden van het nummer.

ABBA Take a chance1978 – Nieuw op 2 in de Tipparade, is Take a chance on me van de Zweedse formatie ABBA. Het komt van het album The Album (hoe origineel) en is een van de weinige nummers waarin Benny Andersson en Björn Ulvaeus meezingen.

Het idee voor het nummer komt van Ulvaeus, wiens hobby hardlopen is. Tijdens het hardlopen, zingt hij altijd een ritme wat klinkt als “tck-a-ch”. Dit verandert uiteindelijk in “take-a-chance”, waarna de rest van de tekst wordt bedacht.

Het nummer bereikt in de Top 40 uiteindelijk de 2e plaats, waar het 9 weken in staat. Verder staat het al 15x achter elkaar in de Top 2000.

dolly-dots-love-me-just-a-little-bit-more-totally-hooked-on-youjpg1984 – De Top 40 heeft een nieuwe nummer 1. Het is Love me just a little bit more (totally hooked on you) van de damesgroep de Dolly Dots. Het wordt de grootste hit van de Dots, die op dat moment al menig top 10 nummer op hun naam hebben staan.

Dat Nederland de Dots maar moeilijk kan vergeten, blijkt later als ze er in 1988 mee stoppen. Zo komt er in 1998 een compilatiealbum uit en zijn er in 2007 acht optredens tijdens de concertserie Vrienden van Amstel.

Na het overlijden van Dolly Dotslid Ria Brieffies in 2009, maken de overige Dots bekend nooit meer als Dolly Dots te zullen optreden.

Mark Oh Tears1995 – Hoogste binnenkomer in de Top 40 op nr. 30 is Tears don’t lie van Mark’ Oh. Net als in veel andere landen, wordt het ook in Nederland zijn grootste hit, die uiteindelijk nr. 2 bereikt in de Top 40.

Vermeldenswaardig is dat Tears don’t lie een versie is van Soleado, bij sommigen bekend van het Daniel Sentacruz Ensemble. Ditzelfde nummer werd al eerder gecoverd als de schlager Tränen lügen nicht van Michael Holm en als het kerstlied When a child is born van Johnny Mathis.

Peggy_Lee2002 – Op deze dag overlijdt filmster, zangeres en liedjesschrijfster Peggy Lee. Vooral tijdens de jaren ’50, ’60 en ’70 is Lee een grote ster, die soms wel wordt vereenzelvigd met de generatie van die tijd.

Tegenwoordig zullen degenen die Lee nog kennen, zich vooral haar hit Fever herinneren. Een cover die ze al in 1958 opneemt, hoog eindigt in veel hitlijsten en in een enkel geval zelfs meerdere malen.

erwin-nyhoff-nights-in-white-satin2012 – Een van de grootste popnummers aller tijden is Nights in white satin van The Moody Blues. Het wordt in 1967 uitgebracht en komt, gecoverd door Erwin Nyhoff, op 35 binnen in de Top 40.

De cover is opgenomen i.v.m. het tv-programma The voice of Holland, waaraan de Friese Nyhoff meedoet. Nyhoff wordt daarin 3e.

Hoog komt Nights niet in de hitlijsten. Wel behaalt The River van Bruce Springsteen, dankzij de cover van Nyhoff, voor het eerst de top 10 in de Top 2000 van Radio 2. Dat dan weer wel.

Share Button
13Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.