Pop- & Radiohistorie

11Shares
Share Button

28 januari

Stephen_Emmer1958Stephen Roger Emmer ziet het levenslicht. De zoon van de later bekend geworden nieuwslezer Fred Emmer, blijft bij het grote publiek onbekend. Toch laat hij wel degelijk van zich horen.

Vanaf 1985 componeert Emmer steeds meer muziek voor films, documentaires, bioscoop- en tv-commercials, zender-huisstijlen en leaders voor tv-programma’s.

Enkele bekende voorbeelden van zijn werk in de jaren ‘80 zijn: de tunes van tv-programma’s als het Journaal, Van gewest tot gewest en Per seconde wijzer. Ook de RTV-commercials van Rabobank, AMEV en Oerbrood, voorziet hij van muziek.

For What It's Worth (Stop, Hey What's That Sound)1967 – Nieuw binnen in de Billboard Hot 100 is For what it’s worth (Stop, hey what’s that sound) van Buffalo Springfield.

Van het nummer wordt vaak gedacht dat het een protestlied is tegen de (Vietnam)oorlog. Het gaat echter over het feit dat in 1966, uitgaansgelegenheden op Sunset Boulevard in Los Angeles, ‘s avonds al om 10 uur moeten sluiten. Omwonenden en zakenlui zijn bang voor geluidsoverlast.

Tegen de vroege sluiting ontstaat verzet. Zo ook op 12 november 1966, als het publiek d.m.v. flyers en via de radio wordt opgeroepen te demonstreren. Er verschijnen zo’n 1000 demonstranten, onder wie de filmsterren Jack Nicholson en Peter Fonda.

In de VS wordt het nummer een groot succes: het bereikt nr. 7 en staat 15 weken in de lijst. In Nederland komt de single niet in de Top 40. Wel staat het nummer bijna ieder jaar in de Top 2000.

Sweet-Love_is_Like_Oxygen1978 – Alarmschijf is Love is like oxygen van de Britse band The Sweet. Volgens kenners een enigszins ander geluid dan voorheen, toen vooral elektrische gitaren en hoge zangstemmen domineerden.

Net als in veel andere landen, is het ook in Nederland het laatste hitsucces van de band. In de Top 40 komt het tot nr. 16 en staat het er 5 weken in.

Als één van de bandleden in 1979 de band verlaat, betekent dat het begin van het einde. In 1981 stoppen ook de overige leden, 10 jaar na hun eerste succes met de nummer 1 hit Funny, Funny.

China_Crisis_Wishful_Thinking1984 – Nieuw op 35 in de Top 40 is het nummer Wishful thinking van de Engelse formatie China crisis. Naar later blijkt, hun enige Top 40 notering.

Wat opvalt aan het nummer is het gebruik van een hobo. Deze wordt bespeeld door groepslid Steve Levy, die ook saxofoon speelt. Het geeft het nummer een geheel eigen geluid, terwijl het tegelijkertijd ook als een typisch new-wave nummer klinkt. Een goede combinatie, gezien het feit dat het nummer al 15 jaar onafgebroken in de Top 2000 staat.

here_with_me2001 – Alarmschijf is Here with me, de debuutsingle van Dido. Het komt van haar eerste album No angel.

Opmerkelijk is dat de single in 1999 al uitkomt in de VS, maar pas anderhalf jaar later in Engeland en de rest van Europa. Dit komt omdat Dido in Engeland pas succes heeft met haar 2e single Thank you, in december 2000.

In Nederland staat Here 8 weken in de Top 40 en bereikt het plaats 14. Het wordt later gebruikt bij de Amerikaanse televisieserie Roswell en gecoverd door Enya.

Train Drive by2012 – Nieuw op 22 in de Tipparade, is Drive by van de Amerikaanse formatie Train. Het staat op het zeer succesvolle album California 37 en behaalt de 4e plaats in de Top 40.

Het blijkt tot nu toe de grootste hit van de groep. De opvolgers 50 ways to say goodbye, Bruises, Mermaid, Angel in bluejeans en Bulletproof Picasso kennen lagere hitnoteringen. Maar wat niet is, dat kan nog komen natuurlijk.

Share Button
11Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.