Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

4 februari

Alice-Cooper rood1948Vincent Furnier ziet het levenslicht. Hij wordt later bekend als Alice Cooper. In eerste instantie is dat de naam van de band, maar al snel wordt deze geassocieerd met alleen de zanger.

Later komt Vincent er achter, dat Alice Cooper de naam is van een meisje die rond 1600 werd beschouwd als heks. Hij zoekt daarom naar een andere, vriendelijke naam. Uiteindelijk besluit Cooper dat de naam toch wel past bij zijn voorkomen en optredens. Cooper staat vaak geschminkt op het toneel en hij haalt allerlei toeren uit met slangen.

Zijn grootste successen heeft Cooper in de jaren ’70. Nummers als Elected, School’s out en Hello hurray, staan hoog in de hitlijsten.

halsema de laatste1967De laatste tango van Frans Halsema, komt op 39 binnen in de Nederlandse Top 40. Het is een door Halsema zelf geschreven nummer, dat hij zingt met Maria Lindes, een hoorspelactrice en stemregisseuse.

De laatste tango wordt een redelijk succes, mede door Ontmoeting op de Dam, dat op de B-kant staat. De single staat 8 weken in de Top 40 en bereikt plaats 25.

1977TicketAmsteram1977 – De dan razend populaire groep ABBA geeft voor het eerst een concert in Nederland. Het vindt plaats in de Jaap Edenhal in Amsterdam-Oost.

In eerste instantie is het niet de bedoeling dat ABBA naar Nederland komt, maar omdat men in Parijs geen geschikte locatie vindt wijkt men uit naar Amsterdam.

ABBA komt daarna nog één keer naar Nederland en wel op 24 oktober 1979. Dan staat de popgroep in Ahoy in Rotterdam.

Hofstad1981 – De VARA zendt in het programma Achter het Nieuws, een documentaire uit over vrije radio in Nederland. Veel aandacht gaat uit naar het Haagse Hofstad Radio, een van de meest professionele piratenstations.

Hofstad Radio is zelfs zo professioneel en na talloze inbeslagnames zo snel weer in de lucht, dat de overheid het signaal stoort. Overigens zonder veel succes.

carpenters-jambalaya-on-the-bayou1983 – In haar ouderlijk huis overlijdt op 32-jarige leeftijd Karen Carpenter. Een hartaanval ten gevolge van anorexia nervosa, wordt haar fataal.

Tot op de dag van vandaag wordt Karen gemist. Met haar broer Richard vormt ze het duo The Carpenters, waarmee ze zeer veel succes heeft.

De grootste hit in Nederland heeft het duo in 1974 met Jambalaya (On the Bayou), een country song, geschreven door Hank Williams, die er in 1952 ook al een grote hit mee scoort.

Clouseau Laat1995 – Nieuw in de Tipparade op nr. 24, komt binnen Laat me nu toch niet alleen van de Belgische formatie Clouseau. Het wordt de zoveelste hit voor de mannen, die eerder in 1990 een nr. 2 hit hebben met Daar gaat ze.

Laat me nu toch niet alleen is een lied uit 1973, geschreven door Johan Verminnen en Dan Lacksman. In 1974 staat het welgeteld 1 week in de BRT Top 30. De versie van Clouseau heeft meer succes: zij staat 18 weken in de Top 40 en bereikt nr. 6.

Guusje-Nederhorst2004Om 12 uur ’s middags wordt op alle Nederlandse radiostations, het nummer Dreamer gedraaid van Dinand Woesthoff. Dit omdat op deze dag Guusje Nederhorst – de vrouw van de Kane-zanger – wordt begraven.

Gussie’s song, zoals het nummer ook wel wordt genoemd, komt een week later op single uit. De opbrengst van de verkoop (€ 273.377,38) gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Gavin-degraw-soldier2012 – Nadat de single Soldier van Gavin Degraw op 6 september 2011 als promotiesingle is verschenen in de iTunes Store, verschijnt het nieuw in de Top 40 op 29.

Het nummer is door Degraw zelf geschreven en staat op zijn 4e studioalbum Sweeter. Het is een lied waarin een man zijn geliefde eeuwige liefde belooft en als het moet, belooft voor haar te zullen vechten. Een love-soldier dus.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.