Pop- & Radiohistorie

15Shares
Share Button

11 februari

bang bang1966 – In Los Angeles neemt Cher het door haar man Sonny Bono geschreven nummer Bang Bang (My Baby Shot Me Down) op. Het bereikt uiteindelijk de 2e plaats van de Billboard Hot 100.

Ook Nancy Sinatra – de dochter van – neemt het nummer in 1966 op. Wat opvalt aan deze laatste opname zijn de speciale gitaareffecten. In 2003 wordt het gebruikt bij de film Kill Bill Volume 1.

Big City - Tol Hansse1978 – Op nr. 30 van de Top 40, komt Big City van Tol Hansse binnen. De single bereikt uiteindelijk de 2e plaats en wordt een van de meest bekende Nederlandstalige liedjes.

Bijzonder is dat de hoes van de LP waar Big City op staat (Moet niet zeuren) door Hansse zelf wordt geschilderd. Ook deze LP is een groot succes: ze staat 6 weken op 1 in de LP Top 50.

When The Lady Smiles - Golden Earring1984When the lady smiles van de Golden Earring komt op nr. 23 binnen in de Top 40. Het staat vanaf 3 maart 2 weken op de eerste plaats.

De videoclip bij het nummer, geregisseerd door Dick Maas, doet veel stof opwaaien. Zo zeggen veel AVRO-leden hun lidmaatschap op nadat de clip eerder bij Top Pop in première is gegaan. Dit omdat zanger Barry Hay in de clip vrouwen lastigvalt en een non aanrandt.

Ook buitenlandse stations weigeren de clip uit te zenden. Daarom maakt Maas een gekuiste versie, waarin zeven scènes zijn vervangen. Niet dat dit veel helpt, want in de VS zendt men de clip dan alleen ’s nachts uit.

Maar tijden veranderen. Begin 2008 wordt When The Lady Smiles gekozen voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Hoewel, tijden veranderen? Het kan ook zijn dat men de geschiedenis van het lied niet kende, of was vergeten.

Ode_to_my_family1995Hoogste binnenkomer op 33 in de Top 40, is Ode to my family van The Cranberries. De Ierse formatie heeft het in november ’94 uitgebracht.

In het lied brengt zangeres Dolores Mary Eileen O’Riordan, een ode aan – je raadt het al – haar familie. Ze zegt zo nu en dan terug te verlangen naar het eenvoudige leven, naar de tijd voordat ze succes kreeg met The Cranberries.

Whitney Houston I wanna dance2012 – Op 48-jarige leeftijd overlijdt zangeres Whitney Houston. Ze wordt dood aangetroffen in bad, in haar hotelkamer in Beverly Hills. Volgens deskundigen is ze overleden aan een hartaanval, wat mogelijk te wijten is aan een medisch probleem en het gebruik van drugs.

Als zangeres is Houston zeer succesvol. Ze heeft veel hits, waaronder I wanna dance with somebody (Who loves me) dat in 1987 3 weken op 1 staat in de Top 40 en I will always love you, dat in 1990 maar liefst 9 weken op 1 staat in Nederland.

Binnen een week na haar dood worden er meer dan 1 miljoen exemplaren van haar werk verkocht. Ook komen veel singles opnieuw in de hitlijsten te staan. Met in totaal ruim 200 miljoen verkochte platen, is Houston een van de best verkopende zangeressen ooit.

Share Button
15Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.