Pop- & Radiohistorie

11Shares
Share Button

24 april

Billy Preston1934 – Laurens Hammond krijgt patent op zijn elektromechanisch orgel. Hoewel het Hammondorgel oorspronkelijk verkocht wordt aan kerken als goedkoop alternatief voor het pijporgel, wordt het later – en nog steeds –  ook gebruikt voor gospel, jazz en popmuziek. Een bekend voorbeeld is ‘Get Back’ van de Beatles, die op een Hammondorgel worden begeleid door Billy Preston.

1954 – In het weekblad ‘Billboard’ staat een artikel over een nieuwe trend. Men signaleert dat steeds meer jongeren muziek met een ‘beat’ willen. Vermoed wordt dat dit het gevolg is van de toenemende populariteit van muziek die ‘Rhythm and Blues’ wordt genoemd.

1960 –Radio Veronica laat van zich horen. Er worden testuitzendingen gedaan op de 183 meter. Om half negen ‘s avonds wordt een verzoekplatenprogramma gepresenteerd, speciaal voor de opvarenden van de MV De Ruyter, een kruiser van de Nederlandse marine. De volgende dag bericht de pers erover in de krant.

Hermans Hermits Mrs Brown1965 – De eerste 3 plaatsen van de Billboard Hot 100 worden allen bezet door Engelse popgroepen uit Manchester. Op 1 staan Wayne Fontana & The Mindbenders met ‘The game of love’, op 2 Herman’s Hermits met ‘Mrs. Brown, you’ve got a lovely daugther’ en op 3 Freddie & The Dreamers met ‘I’m telling you now’. Ook nr. 4 is Engels: Petula Clarck met ‘I know a place’ .

1968 – Apple Records besluit de jonge artiest David Bowie, geen contract aan te bieden. Bowie zoekt verder en tekent uiteindelijk bij Philips.

sammy davis jr - baretta´s theme1976 – In de top 40 komt het nummer ‘Keep your eye on the sparrow’ van Sammy Davis jr. binnen. Het is het thema van de tv-serie ‘Baretta’. Het nummer staat 9 weken in de lijst en komt later op 1.

1979 – Het nummer ‘Georgia on my mind’ wordt uitgeroepen tot het lied van de staat Georgia. Het nummer wordt in 1930 geschreven door Hoagy Carmichael, die het in datzelfde jaar ook op plaat zet. In 1960 wordt het een hit in de uitvoering van Ray Charles, die zelf uit Georgia komt en het tijdens de ceremonie uitvoert.

2003 – De eerste Britse download-hitlijst verschijnt. Op 1 staat Christina Aguilera met ‘Beautiful’, op 2 ‘Clocks’ van Coldplay en op 3 ‘All the things she said’ van t.A.T.u.

2007 – President Bush van de VS kan niet overnachten in de luxe suite van het Imperial Hotel in Wenen omdat Mick Jagger – die op tournee is met de Rolling Stones – eerder heeft geboekt.

Tristram Cary2008 – Tristram Cary overlijdt. Cary is tijdens de 2e Wereldoorlog radarofficier bij de marine, waar hij de Duitse technologie ontdekt die het mogelijk maakt geluid op een magnetische band op te nemen.

Na de oorlog gaat Cary verder met knutselen. Hij produceert film- en tv-muziek en inspireert rockgroepen als Pink Floyd, The Who en Roxy Music. Ook helpt hij bij het maken van een draagbare synthesizer die Pink Floyd gebruikt voor hun album ‘Dark side of the moon’.

In 1991 wordt Cary voor zijn werk onderscheiden door de Australische regering.

Share Button
11Shares

1 reactie op “Pop- & Radiohistorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.