Pop- & Radiohistorie

13Shares
Share Button

25 februari

please_please_me_single1963Please Please me van The Beatles, wordt als eerste Beatles single uitgegeven in Amerika. Het gebeurt via het kleine Vee Jay label.

Dat jaar hebben The Beatles nog moeite om een platenmaatschappij zo gek te krijgen om van hen een single uit te brengen. De 1e release haalt de hitlijsten niet, maar de 2e (30 januari 1964) wel. Op 14 maart 1964 bereikt het nummer de 3e plaats van de Billboard Hot 100.

 

Gerry_Rafferty_City_to_city1978 – Op plaats 33 in de Top 40 komt binnen City to city van Gerry Rafferty. Het nummer bereikt uiteindelijk de 11e plaats.

De single staat op het gelijknamige album van de voormalig zanger van Stealers Wheel. Het album bereikt de 4e plaats in de LP Top 50.

Van_Halen_-_Jump1984 – Het nummer Jump van Van Halen, bereikt de 1e plaats van de Billboard Hot 100. Dit nadat het 3 jaar eerder door Eddie van Halen is geschreven.

Ook in Nederland staat het nummer inmiddels in de hitlijsten. Toch is het succes minder dan in de VS. Hier staat het slechts 4 weken in de Top 40 en komt het niet verder dan plaats 29.

Madonna Take a bow1995Take a bow van Madonna, bereikt de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Het betreft een door Madonna en Babyface geschreven lied dat gaat over een mislukte liefde die Madonna had met een filmster. Waarschijnlijk wordt hier Warren Beatty mee bedoeld.

In Nederland is het succes voor de Queen of Pop minder. Take a bow staat maar 2 weken in de Top 40.

Solomon Burke Dont2002Solomon Burke begint met de opnamen van zijn album Don’t give op on me. De man die later samenwerkt met de Nederlandse formatie De Dijk, neemt composities op van o.m. Elvis Costello, Bob Dylan en Tom Waits.

Een jaar later wordt Burke voor het album onderscheiden met een Grammy in de categorie Best Contemporary Blues Album.

Shary-An2012 – Op een bescheiden 38e plaats in de Top 40, komt binnen Read my book van Shary-An. Het is haar 4e single, maar de 1e die de top 40 haalt.

Het lied wordt een bescheiden succes voor de voormalig kandidaat van The Voice. Het staat 6 weken in de lijst en bereikt nr. 26. Hierna is er nog een single die de Top 40 haalt. Dat is Never played the bass dat ook tot 26 komt, maar er één weekje langer in staat.

Share Button
13Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.