Pop- & Radiohistorie

0Shares
Share Button

4 maart

Rob_Out1939Rob Simon Out ziet het levenslicht. In 1961 begint hij zijn radioloopbaan bij Veronica’s Teenager Muziekexpres.

Na een uitstapje naar het REM-eiland, keert Out in 1965 als programmaleider terug bij Veronica. Hij is daar zeer succesvol en de term ‘Goud van Out’ wordt een gevleugeld begrip.

Beroemd worden ook de woorden die hij op 31 augustus 1974 uitspreekt, als om 6 uur ’s avonds Veronica uit de lucht moet vanwege de anti-zeenzenderwet: “Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij…. Voor Nederland”.

Out maakt de enorme groei van Veronica, dat in 1976 toetreedt tot het publieke bestel, nog mee. Hij overlijdt echter al op 63-jarige leeftijd (2003) na een lang ziekbed in zijn woonplaats Laren.

Charlie-Parker-Yardbird1955Charlie Parker treedt op in de naar zijn bijnaam genoemde jazzclub Yardbird in New York. Het blijkt later zijn laatste concert te zijn, want op 12 maart overlijdt Parker op 36-jarige leeftijd.

Overigens zijn er nog meer doden te betreuren. Tijdens het optreden is de club versierd met gekooide vogeltjes. Door de rokerige atmosfeer leggen die al gauw het loodje.

Armand_Ben_ik_te_min1967 – Op de 35e plaats in de Top 40 komt Ben ik te min van Armand binnen. Het zelfgeschreven lied wordt een grote hit. Het bereikt de 5e plaats van de Top 40 en staat 14 weken in de lijst.

De protestsong wordt door het establishment als controversieel gezien. Intussen is de naam van Armand als protestzanger gevestigd. Vandaar dat er – mede gezien de hippietijd – meer protestliederen volgen. Deze zijn echter minder succesvol.

In latere jaren duikt Armand zo nu en dan op. Op 14 december 2011 bijvoorbeeld, neemt hij deel aan het televisieprogramma Ali B op volle toeren. Daarin vertolkt hij zijn eigen versie van Straattaal, een nummer van rapster Nina, die op haar beurt samen met Ali B een rapversie maakt van Ben ik te min.

daryl-hall-and-john-oates-rich-girl1976Daryl Hall en John Oates nemen het nummer Rich Girl op. Het komt op 22 januari 1977 de Billboard Hot 100 binnen en staat vanaf 23 maart drie weken op de 1e plaats.

Rich girl wordt de eerste van zes nummer 1-hits van Hall en Oates in de VS. De andere singles op 1 komen zijn: Kiss On My List (1981), Private Eyes (1981), I Can’t Go For That (No Can Do) (1982), Maneater (1982) en Out Of Touch (1984).

4 maart 19871987 – Vanuit een studio in Los Angeles, leggen Stevie Wonder en Quincy Jones, via een satellietverbinding contact met Nile Rodgers in New York. Daar zingt een koor het refrein van Wonders nummer Stop don’t pass go, dat een protest is tegen drugsgebruik.

De opname gaat de geschiedenis in als de eerste lange-afstandsopname. Het signaal legt een afstand af van zo’n 72.000 kilometer.

kurt cobain1994 – Zanger Kurt Cobain van Nirvana, wordt in Rome in een ziekenhuis opgenomen. Cobain ligt in coma na het innemen van een grote hoeveelheid pillen, gemixt met champagne.

Het incident wordt geheim gehouden en aanvankelijk beschouwd als een ongeluk. Echter, als Cobain zichzelf een maand later van het leven berooft, wordt de verdenking sterk dat het eerder ging om een mislukte poging tot zelfmoord.

juanes la camisa negra2006 – Nieuw in de Top 40 op nr. 38 is La camisa negra van de Colombiaan Juanes. Het wordt de grootste hit van 2006. Het bereikt de 2e plaats en staat 28 weken in de lijst.

Na het succes van La camisa negra en het album Mi sangre scoort Juanes een kleine hit met Para tu amor. In de zomer van 2007 heeft hij weer een succes met het nummer Te busque, een duet met Nelly Furtado.

Share Button
0Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.