Pop- & Radiohistorie

7Shares
Share Button

11 maart

Wereldomroep1927 – Philips start in samenwerking met de overheid, met uitzenden via de korte golf. De programma’s zijn gericht op Nederlanders in Nederlands-Indië. Later blijkt dit de voorloper van de Wereldomroep te zijn.

Een paar weken later is het succes van de zender doorgedrongen in de rest van het koninkrijk. Ook Koningin Wilhelmina onderkent dit en spreekt op 31 maart de luisteraars in de koloniën toe.

Teddy-Scholten1959Teddy Scholten wint in het Franse Cannes het Eurovisie Songfestival. Zij doet dit met het liedje Een beetje, dat is geschreven door Dick Schallies en Willy van Hemert.

Aan deze 4e editie doen 11 landen mee. Engeland wordt 2e met Sing Little Birdie door Pearl Carr en Teddy Johnson. Derde is Frankrijk met Qui Qui Qui, gezongen door Jean Philippe.

Scholten krijgt voor haar zege van de NTS een bedrag van 500 gulden.

Otis-Redding-Sitting-On-The-Do-19671968(Sittin’ on) The dock of the bay van Otis Redding, krijgt in de VS de gouden status. Redding neemt het nummer op 7 december 1967 voor het grootste gedeelte op. Het laatste couplet heeft hij nog niet geschreven en daarom neemt hij het neuriënd op.

Als Redding drie dagen later terugkeert van een optreden, komt hij bij een vliegtuigongeluk om het leven. Producer Steve Cropper besluit het neuriën niet te verwijderen en het zo te laten.

Aldus wordt Sittin’on postuum de grootste hit voor Redding. Vanaf 16 maart 1968 staat het 4 weken op de 1e plaats.

shockingblue-inkpot1972 – De single Inkpot van de Haagse formatie Shocking Blue, komt op 27 binnen in de Top 40. Het bereikt uiteindelijk de 5e plaats en staat op het gelijknamige 5e album van de band.

BB King en U2 b1989 – Tijdens een optreden van B.B. King op een Blues Legend show in Dublin, stapt U2 onverwachts het podium op. Samen met de King brengen zij het nummer When love comes to town.

Het nummer komt te staan op het album Rattle and Hum, waarop B.B. King meespeelt als gastmuzikant.

Alice Gompie1995 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Who the … is Alice van Gompie. Gompie is de naam van een Nijmeegs café, dat wordt gebruikt door Peter Koelewijn.

De hit van Smokie, Livin’ next door to Alice, wordt in het café regelmatig gedraaid. Op het moment dat de naam Alice klonk, is het gebruikelijk dat diskjockey Onno Pelser het volume wegdraait, waarop het hele café schreeuwt Alice, who the fuck is Alice?

Als Rob Peters, directeur van platenmaatschappij RPC, op een avond in café Gompie aanwezig is en het schouwspel bekijkt, realiseert hij zich dat hiermee een hit te behalen is. Hij benadert zijn vriend Peter Koelewijn en een dag later wordt de plaat opgenomen.

De single wordt een grote hit in de Benelux en in enkele andere landen. In Engeland en de Verenigde Staten wordt een gekuiste versie uitgebracht onder de naam Alice, who the bleep is Alice? Overigens zonder succes.

Shakira-HipsDon'tLie b2006 – Nieuw op 28 in de Tipparade is Shakira met Hips don’t lie. Het nummer is geschreven door Wyclef Jean en is door hem eerst samen met een andere zangeres uitgebracht.

Het nummer is een remake van Dance Like This dat Jean eerder opnam voor de Dirty Dancing soundtrack in 2004 en dat alleen staat op de speciale editie van het album.

Shakira zegt later dat het nummer niet gepland was en dat ze Wyclef toevallig op vakantie tegenkwam en besloten om samen een nummer op te nemen. In verschillende landen komt het op de 1e plaats, ook in Nederland.

Share Button
7Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.