Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

18 maart

Platenspeler1959 – Platenmaatschappij EMI stopt met de productie van 78 toerenplaten. Vanaf deze dag worden er alleen nog singles op 45 toeren en Lp’s op 33 toeren uitgegeven.

Purple Haze1967Purple Haze van The Jimi Hendrix Experience ligt in de platenwinkel. Het is een nummer dat door Jimmy Hendrix zelf is geschreven, als hij op een middag in een kleedkamer zit.

Over de tekst bestaat onduidelijkheid, want zij wordt vaak verkeerd verstaan. Zo zingt Hendrix: “Scuse (excuse) Me While I Kiss The Sky”. Veel mensen verstaan echter “Scuse Me While I Kiss This Guy”. Hendrix draagt zelf aan de verwarring bij door tijdens een optreden vaak te wijzen naar een van de leden van zijn groep.

Op 6 mei komt Purple Haze binnen in de Top 40, waar het 6 weken in staat en de 14e plaats bereikt.

Heart of Gold1972 – Nummer 1 in de Billboard Hot 100 is Heart of gold van Neil Young. Op het nummer zingen James Taylor en Linda Ronstadt mee, die vlak voor de opnamen in de buurt zijn en door Young worden overgehaald mee te doen.

Later vertelt Ronstadt dat het niet gemakkelijk ging: “We zongen de hele nacht, de hoogste noten die ik ooit zou kunnen zingen. Het was moeilijk, maar niemand die zich daar druk over maakte.”

Wie zich wel druk maakt is Bob Dylan. Hij weet dat Young een grote fan van hem is en als hij het nummer hoort, vindt hij dat Young te ver is gegaan: “Ik haatte die plaat als ik ‘m op de radio hoorde. Ik vond Neil Young altijd aardig, maar had moeite met ‘m als ik Heart of Gold hoorde. Ik zei tegen mezelf: “Dat ben ik. Het klinkt alsof ik het ben en dat zou eigenlijk ook zo moeten zijn.”

bangles-eternal-flame1989 – Nieuw op 25 in de Top 40 is Eternal Flame van The Bangles. Het is een ballad en wordt door coauteur Billy Steinberg omschreven als “Daar waar The Beatles en The Byrds elkaar ontmoeten.”

Hoewel de titel doet vermoeden dat het over één eeuwige vlam gaat, gaat het nummer over 2 eeuwige vlammen. De ene is die bij het graf van Elvis Presley dat eerder door The Bangles is bezocht. De tweede is die in een synagoge in Palm Springs, waar Steinberg tijdens zijn jeugd een bezoek aan brengt en dat indruk op hem maakt.

Net als in enkele andere landen bereikt Eternal Flame ook in Nederland de nr. 1 positie. Het staat uiteindelijk 16 weken in de Top 40.

Jamai_-_Step_Right_Up2003Step Right Up ligt in de platenwinkel. Het is de eerste single van de dan 16-jarige Jamai Loman die eerder op 8 maart, de finale van Idols wint.

De single is direct goed voor 3x platina. Op 29 maart staat het op de 1e plaats van de Nederlandse Top 40, waar het 7 weken staat. Step Right Up wordt dat jaar de best verkochte single in Nederland.

David Bowie's The Next Day2013 – Het 24e studioalbum van David Bowie komt uit. Het is getiteld The Next day, waarvan de single Where are we now, al 2 maanden uit is. Het is het eerste album met nieuw werk, sinds het verschijnen van het album Reality in 2003.

Op 16 maart komt het album binnen op nummer 1 in de Nederlandse Album Top 100, waarmee het Bowies eerste nummer 1-album ooit is in Nederland. Tot dan toe was de hoogste notering de nummer 2 uit 1983, Let’s Dance.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.