Pop- & Radiohistorie

41Shares
Share Button

15 april

1956Mitch Miller, een van de directeuren van Columbia Records, discjockey Alan Freed en twee psychiaters, zijn te gast in het programma CBS Sunday News. Met presentator Eric Sevareid praten zij over – jawel – de ‘potentiële negatieve effecten van rock ’n roll op teenagers’.

aretha_franklin-think_19681968 – Zangeres Aretha Franklin neemt in de Atlantic Studio in New York, het nummer Think op. Het is door haar en Ted White geschreven en het openingsnummer van het album Aretha Now.

Think bereikt in de VS uiteindelijk de 7e plaats. In de Nederlandse Top 40 de 12e plaats.

In 1980 zingt Franklin het nummer in de film The Blues Brothers. Ze wordt dan bijgestaan door haar zussen en saxofonist Lou Marini.

Omdat Franklin niet gewend is aan playbacken, moeten de opnamen verschillende keren over en neemt het aardig wat tijd in beslag.

 

earth_fire-memories_s1972 – Het nummer Memories van de Nederlandse formatie Earth & Fire, komt op de 22e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Earth & Fire wordt gevormd door Jerney Kaagman (zang) en de tweelingbroers Gerard (keyboards) en Chris Koerts (gitaar).

Het is de 6e single van de band en de eerste die later op 1 komt. Het nummer staat in totaal 14 weken in de Top 40.

Opmerkelijk is dat Memories op geen enkel regulier uitgegeven album van Earth & Fire staat.

mv-mi-amigo1979Radio Caroline keert terug in de ether. Vanaf het zendschip MV Mi Amigo worden de uitzendingen hervat met Engelse en Nederlandse programma’s.

De Nederlandse dj’s zijn o.a. Paul de Wit en Rob Hudson. Later keert ook Marc Jacobs terug met zijn programma Baken 16.

Tijdens dit paasweekeinde wordt het openingsprogramma verzorgd door o.a. dj Tony Allan, die de luisteraars in gebroken Nederlands ‘prettige kerstdagen’ wenst.

Over de periode tot aan het zinken van het schip op 19 en 20 maart 1980, schrijft Fons Winteraeken in 2013 een boek. Op de webpagina van Hans Knot, staat een link [pdf-bestand].

1986 – De rockband 38 Special heeft een primeur. Hun nummer Like No Other Night is de allereerste compact disc-single die in de Verenigde Staten wordt uitgebracht.

Like No Other Night komt op 3 mei binnen in de Billboard Hot 100 en haalt uiteindelijk de 14e plaats.

Scatman1995 – Hoogste nieuwkomer in de Top 40 op nr. 22 is Scatman (ski-ba-bop-dop-bop) van John Scatman. Omdat hij van jongs af aan hevig stottert, bedenkt hij een combinatie tussen scat (het zingen van woorden zonder betekenis, zoals ‘Doohaa’) en disco. Aldus maakt Scatman van zijn probleem een succes.

Van zijn album worden meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Hij ontvangt 14x goud en 18x platina. Op 3 december 1999 sterft John Paul Larkin (zoals hij echt heet), op 57-jarige leeftijd.

2007 Schaal v Rigter2007 – In Paradiso worden voor de 3e keer de 3FM Awards uitgereikt. Grootste winnaar is Bløf in de categorieën beste groep, beste popartiesten, beste zanger en beste album.

Andere winnaars zijn Ilse DeLange (beste zangeres), Within Temptation (beste rockartiesten), Tiësto (beste dance-artiest), Ali B. (beste R&B/hiphop-artiest) en Roel van Velzen (beste nieuwkomer). Rood van Marco Borsato is de beste single van 2006.

De 3FM Awards is een muziekprijs voor Nederlandse artiesten, die sinds 2005 jaarlijks wordt uitgereikt. De winnaars worden door de luisteraars gekozen. Een uitzondering hierop vormt de Schaal van Rigter. Deze prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden presentator Wim Rigter en wordt uitgereikt aan de artiest wiens single het afgelopen jaar het meest op de zender te horen is geweest. Deze keer is dat Baby Get Higher van Roel van Velzen.

Share Button
41Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.