Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

25 maart

Roy Orbison Only the lonely1960Roy Orbinson neemt het door Joe Melson en hemzelf geschreven nummer Only the lonely op.

Op 6 juni komt de single binnen in de Billboard Hot 100, waar het de 2e plaats bereikt. In Engeland komt het nummer eerst niet verder dan de 36e plaats, maar na een 2e uitgave bereikt het in oktober alsnog de eerste plaats. In Nederland bereikt Only the lonely de 15e plaats in de hitlijst van Muziek Expres.

In 2004 noemt het muziekblad Rolling Stone, Only the lonely één van de 500 grootste songs aller tijden.

America A horse with no name1972A horse with no name van America komt op 1 te staan in de VS. Ook het debuutalbum van America bereikt de 1e plaats in de albumlijst.

A horse is door zanger Dewey Bunnell geschreven. Aanvankelijk weigert een aantal radiostations het nummer te draaien omdat men denkt dat ‘horse’ slaat op heroïne. Hoewel dat volgens producer Ian Samwell niet het geval is, geeft hij later wel toe dat er bij de opnamen geestverruimende middelen zijn geconsumeerd.

In Nederland staat het nummer 7 weken in de Top 40, waar het tot plaats 11 komt.

1983 – In het Pasadena Civic Auditorium wordt Motown’s 25th Anniversary TV Special opgenomen. Alle grote Motownsterren treden op, waaronder Michael Jackson.

Tijdens zijn solo-optreden laat Jackson zijn Moonwalk zien. Het publiek is razend enthousiast.

Op 16 mei wordt het programma uitgezonden. Maar liefst 47 miljoen mensen kijken. Later krijgt het een Emmy Award voor beste amusementsprogramma.

JeroenVanInkel250319841984 Op deze zondag zendt Jeroen Hendrik Donderwinkel – beter bekend als discjockey Jeroen van Inkel – voor het laatst uit via de Amsterdamse zender Radio Decibel. Hij zegt het ‘piratenleven’ vaarwel om programma’s te presenteren bij Veronica. Vooral het programma Curry en Van Inkel wordt een groot succes.

Over het werken bij de radiopiraten zegt Van Inkel later dat het wel iets romantisch had: “Alles zat met plakband en elastiekjes aan elkaar en het was altijd weer spannend of het werkte.”

Sheryl Crow Strong enough21995 – Nieuw binnen op 26 in de Tipparade is Strong enough van Sheryl Crow. Het is een kort akoestisch lied waarbij Crow vaak de accordeon gebruikt als ze het live zingt.

In Nederland wordt het geen succes voor Crow. In de VS daarentegen wel: dezelfde dag komt het in de Billboard Hot 100 op nr. 5 te staan.

In september 2002 brengt countryzanger Travis Tritt zijn 2e album uit dat ook Strong enough heet. Daarop staat het nummer Strong Enough to Be Your Man, wat een antwoord is aan Crow.

mary_j-_blige__bono2006 – Op plaats 23 in de Tipparade komt binnen het nummer One van U2 en Mary J. Blige. Het is een remake van het nummer dat al in 1992 uitkwam en op het album Achtung Baby staat.

In Nederland is het duet qua Top 40-notering succesvoller dan het origineel. Stond het origineel slechts 6 weken in de Top 40, het duet staat er maar liefst 22 weken in. Ook komt het duet hoger: het bereikt de 2e plaats (origineel plaats 11).

Sinds 2009 staan beide nummers in de Top 2000. In die lijst is het origineel succesvoller: zo staat in 2014 het origineel op 22, het duet op 149.

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.