Pop- & Radiohistorie

14Shares
Share Button

1 april

Petula Clark This is my song1967This is my song, gezongen door Petula Clark, stoot Penny Lane / Strawberry fields forever van The Beatles van de 1e plaats in de Top 40.

Het nummer is van acteur en regisseur Charlie Chaplin, die het in de jaren 30 schrijft voor de film A countess from Hong Kong. In eerste instantie kiest Chaplin zanger Al Jolson als vertolker, maar hij is niet tevreden met het resultaat.

Chaplin vraagt later aan Petula Clark, of zij het wil opnemen. De twee kennen elkaar omdat ze vlak bij elkaar wonen in Zwitserland.

De vertolking van Clark wordt een groot succes. In veel landen komt het nummer op 1 en van de Franse versie alleen al worden meer dan 500.000 exemplaren verkocht.

Muziekblad Oor 1e1971 – Het eerste exemplaar van muziekkrant Oor is te koop. Het blad is opgericht door Barend Toet, die Amerikaanse en Engelse muziekbladen als voorbeeld heeft.

De eerste oplage heeft een volume van 20.000 exemplaren. In de jaren erna stijgt ze naar zo’n 40.000.

Na veel jaren van succes, volgen er in 2004 problemen. Zo voeren freelancers acties wegens betalingsachterstanden. Vanaf januari 2005 verschijnt Oor niet meer 1x per 2 weken, maar nog maar 1x per maand. De oplage is dan inmiddels teruggelopen naar 22.000.

Tegenwoordig is er een digitale versie van Oor. De beroemde Popencyclopedie geeft men sinds 2014 niet meer uit.

Marvin Gaye1984 – Soullegende Marvin Gaye wordt ’s ochtends doodgeschoten.

In 1962 wordt Gaye tijdens een privéfeest ontdekt. Hij is dan zanger bij The Moonglows en maakt diepe indruk op Motown-baas Berry Gordy jr. Deze biedt hem een platencontract aan.

Gaye heeft veel succes met nummers als Can I get a witness, It takes two en later Sexual healing. Begin jaren 80 gaat het echter zowel privé als zakelijk slechter en zwerft Gaye de wereld over. Daarbij komt hij onder andere in België terecht.

De terugkeer naar de VS brengt ook niet veel goeds. Een toer mislukt en de reünie met zijn familie eindigt dramatisch. Een dag voor zijn 45ste verjaardag is er een grote ruzie met zijn vader die, zoals hij beweert, schiet uit zelfverdediging en Marvin dodelijk verwondt.

Back_For_Good_(Take_That)1995 – Nieuw op 16 in de Tipparade is Back for good van boyband Take That. Het is een nummer dat is geschreven door bandlid Gary Barlow.

Back for good wordt een dijk van een hit en komt in maar liefst 31 landen op de 1e plaats van de hitlijsten. Een van de uitzonderingen is Nederland, waar Celine Dion er wel 2x over nadenkt (Think twice) om haar plaats af te staan.

Santana Maria Maria2000 – Ook een nummer dat nét de 1e plaats niet haalt in de Top 40, is Maria Maria van gitaarvirtuoos Santana. Niet dat het Santana wat kan schelen, want in de Billboard Hot 100 bijvoorbeeld, staat het maar liefst 10 weken op 1.

Later, als men bij Billboard een lijstje maakt van de beste 100 nummers ooit, staat Maria op 96 en zelfs op 2 in de Top Billboard Hot 100 Latin Songs of All Time.

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.