Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

8 april

jacques-brel1929 – In Brussel wordt de latere zanger, componist en tekstschrijver Jacques Romain Georges Brel geboren. In 1952 neemt hij zijn eerste single Il y a op.

Er volgen vele hits, zoals daar zijn Ne me quitte pas, Marieke en Mijn vlakke land. Ook in het buitenland is Brel succesvol: in 1965 treedt hij op in Moskou en New York.

Op 16 mei 1967 geeft Brel zijn laatste concert omdat hij het rustiger aan moet doen. Dat moet ook wel want Brel geeft zo’n 300 optredens per jaar, terwijl hij stevig rookt en drinkt en vaak niet meer dan enkele korte dutjes doet.

Na zijn dood in 1978, wordt Brel niet vergeten. Franstalige radioluisteraars uit verschillende landen roepen Ne me quitte pas uit tot het beste lied van de 20e eeuw en kijkers van de RTBF kiezen Brel in 2005 als De Grootste Belg. En op 5 februari 2015 wordt Het vlakke land uit 1962 opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.

Ook in Nederland leeft Brel voort. Vier nummers van hem staan sinds het begin van de Top 2000, er vrijwel onafgebroken in.

This ole house collage1954Stuart Hamblen neemt het door hem geschreven This ole house op. Het nummer bereikt de 26e plaats van de Billboard hitlijst, minder goed dan de versie van Rosemary Clooney, die er 3 weken mee aan de top staat.

In 1981 heeft de Brit Shakin’ Stevens er ook een hit mee. In Nederland bereikt het nummer de 5e plaats en staat het 13 weken in de Top 40. In Engeland komt het zelfs op nr. 1.

Petula Clark and Harry Belafonte 1968 b1968 – De tv-special Petula wordt uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender NBC. In het programma zingt zangeres Petula Clark een duet met zanger Harry Belafonte.

Tijdens de opnamen reikt Clark met haar hand naar de arm van Belafonte. Als blijkt dat de twee elkaar hebben aangeraakt, protesteert men bij Chrysler, de sponsor van de show. Bij de autofabrikant is men bang dat kijkers geschokt zullen zijn bij het zien van dit interraciaal contact.

Clark en haar echtgenoot Claude Wolff, die de uitvoerend producent is, verzinnen daarop een list: ze vernietigen alle andere opnames, zodat men het fragment wel móet uitzenden.

Mistral Starship1091978 – De op één na hoogste binnenkomer in de Top 40 op plaats 19, is Starship 109 van de groep Mistral. Achter de groep gaan Robbie van Leeuwen (ex-Shocking Blue) en Rick van der Linden (ex-Ekseption) schuil.

Bij de opnamen van de singles, worden iedere keer andere zangeressen ingezet. Starship 109 wordt ingezongen door Marjan Schattelijn.

Al met al wordt Starship de meest succesvolle van de 6 singles. Het staat 8 weken in de Top 40 en komt op de 9e plaats.

pink floyd Dark Side of the Moon_dark_side1994 – De Recording Industry Association Of America maakt bekend dat Dark Side Of The Moon van Pink Floyd, op de 4e plaats staat in de lijst van bestverkochte albums in Amerika.

Van de LP worden alleen al in de Verenigde Staten meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht. Pink Floyd is hiermee de bestverkopende niet-Amerikaanse groep. Wereldwijd zijn van Dark Side Of The Moon tot dan toe ruim 25 miljoen Lp’s en Cd’s verkocht.

Mi Amigo2007 – Tijdens het paasweekeinde verzorgen oud diskjockeys van Radio Mi Amigo, live programma’s vanaf het voormalig zenschip van Veronica, de Norderney. Op 1e paasdag presenteert Marc Jacobs van 12 tot 2 uur ’s middags het ‘oude’ programma Baken 16. In de nacht van 1e op 2e paasdag, maakt Radio Mi Amigo een gezamenlijk programma met 100%NL.

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.