Pop- & Radiohistorie

29Shares
Share Button

22 april

Peter Frampton Show me the way privé21950 – De latere drummer en zanger Peter Frampton ziet het levenslicht. Frampton wordt vooral bekend door zijn mega hit Show me the way, dat in 1976 ook in de Nederlandse Top 40 op nummer 1 komt.

Bijzonder aan laatst genoemd nummer (en ook aan enkele andere nummers van Frampton), is het gebruik van een jappiotube. Het is een apparaat waarmee een zanger via een slang, het geluid vervormt.

the-troggs-wild-thing-fontana1966Wild thing van The Troggs komt uit. Het is in nog geen 10 minuten tijd opgenomen.

Wild thing wordt een wereldhit. Rolling Stone Magazine zet het later op nr. 261 in de lijst van de 500 grootste nummers aller tijden.

Door een conflict over het distribueren, is de single op 2 verschillende labels verkrijgbaar. Maar omdat deze van dezelfde mastertape komen, zet Billboard het in zijn hitlijst onder vermelding van zowel Atco als Fontana. Daarmee wordt het de enige nummer 1 hit, voor 2 labels tegelijkertijd.

Vicky_Leandros - Après_Toi1972 – De nieuwe nummer 1 in de Nederlandse Top 40 is Après Toi, van Vicky Leandros. De Griekse zangeres wint er eerder het Eurovisie Songfestival mee, waarbij ze Luxemburg vertegenwoordigt.

Vanwege het succes neemt Leandros het lied ook in andere talen op. Zo wordt het ook uitgegeven in het Engels, Italiaans, Duits, Spaans, Grieks en Japans.

Roberto Jacketti - I save the day1984 – Van 13 naar 4 in de Tipparade stijgt I save the day van Roberto Jacketti and The Scooters. De single haalt uiteindelijk de 3e plaats in de Top 40.

De groep wordt ontdekt door Dolly Dot Angela Groothuizen. De vader van de drummer is de chauffeur van de limousine van de Dots en laat tijdens een rit een demo van de band van zijn zoon horen.

De eerste single van de groep Hot summernight haalt wel de Tipparade, maar met I save the day, breekt de groep pas echt door.

Frits Spits21991 – Discjockey Frits Spits herintroduceert in het radioprogramma De Avondspits, de Poplimerick. Net als tijdens de eerste periode van De Avondspits – tussen mei 1978 en april 1988 – vraagt hij luisteraars een limerick te maken, met daarin de titel van een plaat verweven.

Naast items als De Steunplaat en Kruip in de huid van, wordt de Poplimerick ook nu weer een door het publiek zeer gewaardeerd onderdeel van het programma.

Daniel Lohues2007Daniel Lohues ontvangt de Annie M.G. Schmidtprijs 2006 voor zijn liedje Annelie. Het is de prijs voor het beste theaterlied van het afgelopen jaar.

Lohues wordt bekend nadat hij in 1994 de groep Skik opricht. De groep heeft enkele kleine hits, zoals Op Fietse, Hoe kan dat nou?, ‘t Giet Zoas ’t Giet en Af & Toe.

Nadat Skik ermee ophoudt, gaat Lohues solo verder. Wel blijft hij betrokken bij het werk van veel andere artiesten. En hoewel hij geen echte hits scoort, kan hij tot op de dag van vandaag rekenen op een vaste schare trouwe fans.

Share Button
29Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.