Pop- & Radiohistorie

7Shares
Share Button

30 april

1939 – Verschillende radionetwerken zenden uit vanaf de World’s Fair in New York. President Roosevelt is ook aanwezig en verschijnt op televisie tijdens de allereerste tv-uitzending in de US.

De fair wordt bezocht door zo’n 200.000 mensen. Zij krijgen een kijkje in de toekomst. Te zien zijn o.a. de eerste beeldtelefoon (AT&T), de eerste elektrische typemachine (IBM) en de eerste elektronische rekenmachine (IBM) die gebruik maakt van ponskaarten, waarmee een computer berekeningen uitvoert.

jailhouse-rock-elvis-presley-1957-everett1957 – Elvis Presley neemt 6 nummers op, waaronder ‘Jailhouse rock’, dat later wordt gebruikt voor de gelijknamige film.

1960 – De Everly Brothers komen in Engeland op nr. 1 met ‘Cathy’s clown’. Ze blijven daar 7 weken staan. Voor platenmaatschappij Warner Bros is het de eerste nr. 1 uitgave.

1965 – Bob Dylan begint aan zijn eerste tournee in Engeland. Hij staat daar in de belangstelling door zijn single ‘The times are changing’.

1968 – Bij de BBC is Cilla Black de eerste zangeres met een eigen tv-programma. De herkenningstune heet ‘Step inside love’, dat is geschreven door Paul McCartney.

RNI1970 – Radio Northsee International zendt vanaf deze dag uit op de 217 meter middengolf. Men wisselt van frequentie omdat de Engelse overheid het signaal stoort. Het mag niet baten. De Engelsen storen ook nu weer.

Twee weken later komt iemand op het idee om op de 244 meter middengolf uit te zenden. Het is de frequentie, vlak naast die van BBC Radio 1, de officiële popzender. De stoorzender volgt opnieuw, maar stoort nu ook Radio 1. Op 3 augustus gaat men terug naar de 217 meter, waarna nog een aantal keren van frequentie wordt gewisseld.

1976 – Keith Moon, drummer van popgroep The Who, betaalt 9 taxichaffeurs als zij met hun auto’s de straat blokkeren. Zodoende kan Moon de inventaris van zijn New Yorkse hotelkamer, vanuit het raam veilig op straat gooien.

paul-mccartney-and-wings-silly-love-songs-emi1976 – Wings, de band van Paul McCartney, brengt de single ‘Silly Love Songs’ uit.

1976 – Drie mannen in Liverpool worden schuldig verklaard omdat ze een sticker van Radio Caroline op een autoruit hadden. Geoordeeld wordt dat dit adverteren is voor een illegaal station en dat mag niet.

1977 – Van de Steve Miller Band komt de single ‘Jet Airliner’ uit.

1980 – STAD Radio Amsterdam en de VARA maken samen een uitzending over de inhuldiging van koningin Beatrix. Presentatrice Hanneke Groenteman begint de uitzending met de woorden: ‘Het is een mooie dag om te kraken, maar niet om te kronen.’ Diezelfde dag zijn er in Amsterdam hevige krakersrellen.

1988 – Voor het eerst na 725 weken(!) verdwijnt het album ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd uit de Billboard 200 albumlijst. Een paar maanden later keert ze terug in de lijst.

S-Express_Theme1988 – Op nr. 1 in Engeland staat ‘Theme From S’Express’ van S’Express. Later blijkt het nummer, dat is gebaseerd op ‘Is it love you’re after’ van Rose Royce, een van de eerste grote hits te zijn binnen het genre acid-house.

1993 – Virgin Radio zendt voor het eerst uit in Engeland.

1999 – De rechter doet uitspraak in de zaak die 3 oud-leden van Spandau Ballet, hebben aangespannen tegen songwriter Gary Kemp. De drie eisen dat aan hen 1 miljoen pond aan achterstallige royalties wordt betaald. De rechter verwerpt de eis. In zijn slotwoord zegt hij dat hij tijdens het proces wel fan is geworden.

2002 – Gitarist Brian May en drummer Roger Taylor van Queen zijn in Amsterdam om reclame te maken voor ‘Queen The Musical’. ’s Middags treden ze op, op het Museumplein in Amsterdam. Trijntje Oosterhuis zingt het finalenummer ‘We are the champions’. MTV zendt het allemaal live uit.

EdwinBerget240x2002007 – Zangeres Berget Lewis en DJ Edwin Evers winnen de zangwedstrijd ‘Just the two of us’.

2014 – Internationale Jazz Dag wordt deze keer gevierd in de Japanse stad Osaka.

Share Button
7Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.