Pop- & Radiohistorie

12Shares
Share Button

6 mei

Tuney Tunes11952 – Het 100e nummer van Tuney Tunes is te koop. Dit nadat het blad voor het eerst verschijnt op 6 augustus 1942. Tijdens de oorlog wordt het blad ‘ondergronds’ uitgegeven.

Maker is drukker J. van Haaren uit Eindhoven. Hij is een groot muziekliefhebber en loopt al sinds de jaren 30 met het idee rond om een muziekblad te beginnen.

Eerst is Tuney Tunes een blaadje met alleen maar liedteksten van Amerikaanse nummers. De prijs staat in francs op de omslag om de Duitse bezetter om de tuin te leiden, want Amerikaanse muziek is verboden.

Later, in de jaren 60, verkoopt Van Haaren zijn blad aan de uitgever van Muziek Expres. Tuney Tunes gaat dan op in het blad Teenbeat.

Jimi Hendrix Purple Haze1967 – Nieuw op 31 in de Top 40 is Purple haze van Jimi Hendrix Experience. Het nummer wordt een van de bekendste gitaarnummers aller tijden.

Dat Purple haze een succes wordt is behalve aan het virtuoze gitaarspel van Hendrix, ook te wijten aan de mix van blues en oosterse geluiden, gecombineerd met voor die tijd nieuwe geluidstechnieken.

Wat ook bijdraagt aan de bekendheid is de tekst, die voor meerdere uitleg vatbaar is. Sommigen beweren dat het lied gaat over een psychedelische (lees: drugs) ervaring. Maar Hendrix zelf ontkent dit en zegt dat Purple haze niets meer en niets minder is dan een liefdeslied. Hij wijst daarbij op de zin: Whatever it is, that girl put a spell on me’.

Qua hitnotering is er in Nederland een bescheiden succes: de single staat slechts 6 weken in de Top 40 en bereikt de 14e plaats. Het nummer doet het beter in de Top 2000: op het beginjaar 1999 na, staat het tot nu toe ieder jaar in de lijst.

henk_wijngaard-met_de_vlam_in_de_pijp1978 – De 4e single van vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard uit Stadskanaal, komt binnen op 25 in de Top 40. Het is het nummer Met de vlam in de pijp, dat voor hem de doorbraak is.

Eerder is zijn bijrijder op het idee gekomen om liedjes te schrijven over de truckerswereld. En nadat Wijngaard heeft meegedaan aan veel talentenjachten, krijgt hij een platencontract bij Telstar.

Met de vlam in de pijp staat maar liefst 22 weken in de Top 40 en bereikt de 6e plaats. Hierna volgen meer hits, zoals Kilometervreters en de Containersong.

Tina Turner - Whats love got to do with it1984 – De nieuwe single van Tina Turner ligt in de winkel en heet What’s love got to do with it. In de VS wordt het haar meest succesvolle hit en staat het 3 weken op de 1e plaats. Een jaar later worden er ook 2 Grammy Awards toegekend.

In Nederland wordt het niet Turners grootste hit. What’s love got to do with it komt tot de 15e plaats en staat slechts 7 weken in de Top 40. Waar Nederlanders meer gecharmeerd van zijn, zijn de duetten, bijvoorbeeld die met David Bowie (Tonight, 4 weken op nr. 1 in 1988) en Eros Ramazzotti (Cose della vita – Can’t stop thinking of you, bereikt nr. 4 en staat 15 weken in de Top 40).

Vangelis - Conquest of paradise1995Conquest Of Paradise van Vangelis komt op 1 in de Top 40. Het nummer komt uit de film 1492 – Conquest Of Paradise, waarin de Franse acteur Gerard Depardieu de rol van Columbus speelt.

Dat het nummer pas 3 jaar na verschijnen van de film een succes wordt, komt door de Duitse bokser Henry Maske, die het laat horen als hij de ring betreedt. Veel tv-kijkers zijn enthousiast en de soundtrack van de film wordt dan ook goed verkocht.

Platenmaatschappij Warner besluit in allerijl nieuwe exemplaren van de soundtrack te persen en om Conquest Of Paradise opnieuw als single uit te brengen. Ook in Duitsland wordt het een nummer-1-hit.

Gare du Nord - Kind of Cool2011 – De Nederlandse band Gare du Nord ontvangt tijdens het Gronau JazzFest in Duitsland, een gouden plaat voor het album Kind Of Cool. Het album is dan al ruim 8 jaar uit en heeft in 2002 ook in Nederland de gouden status bereikt.

Hoewel Gare du Nord geen echte hits heeft (2 noteringen in de Tipparade), maakt zij wel naam binnen de jazz-scene. Het is niet voor niets dat men onder contract staat van het prestigieuze label Blue Note.

Vooruitlopend op de release van het nieuwe album Stronger!, speelt Gare du Nord tijdens het festivalseizoen 2015 in een zes-mans bezetting in Nederland en België. In de line up is nog steeds Dorona Alberti (geen familie van) aanwezig.

  

Share Button
12Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.