Pop- & Radiohistorie

26Shares
Share Button

20 mei

the-everly-brothers-bye-bye-love1957Bye bye love, de debuutsingle van The Everly Brohers, komt binnen in de Billboard Hot 100.

Bye bye love is in eerste instantie voor Elvis Presley geschreven, maar die wijst het af. Op aanraden van Chet Atkins krijgen The Everly Brothers het toebedeeld.

Bye bye love bestaat eigenlijk uit twee nummers. Don en Phil vinden het een geweldig nummer, maar ze kunnen er geen vat op krijgen. Na van alles te hebben geprobeerd speelt Don een intro voor een ander nummer (Give me a future). Chet Atkins hoort dat en vraagt of Don het intro kan koppelen aan het originele Bye bye love.

De eerste hit voor The Everly Brothers is geboren.

Spinng wheel1969 – De single Spinning wheel van Blood Sweat & Tears komt uit. Het is de opvolger van het succesvolle You’ve made me so very happy en bereikt uiteindelijk de 2e plaats in de Billboard Hot 100.

Vreemd is dat het nummer eindigt met het Oostenrijkse deuntje Oh mijn lieve Augustijn uit 1815. De producer vertelt later dat dit een ongelukje is, veroorzaakt door een technicus in de studio.

In Nederland komt Spinning wheel, evenals You’ve made me so very happy, tot de 23e plaats.

arne-jansen-meisjes-met-rode-haren1972 – Nieuw op nr.30 in de Top 40 is Meisjes met rode haren van Arne Jansen. Het is het uit het Duits vertaalde lied Mädchen mit roten Haaren.

Het nummer wordt de grootste hit van Jansen. Het staat 17 weken in de Top 40 en bereikt de 3e plaats. Een jaar later wordt het gebruikt in de film Turks Fruit.

In 2000 krijgt Jansen alsnog een gouden plaat voor de single, als na hertelling blijkt dat er meer dan 150.000 exemplaren van zijn verkocht.

i_want_it_all___queen1989 – Nieuw binnen op 23 in de Top 40 is I want it all van Queen. Het is geschreven door girarist Brian May.

In Zuid-Afrika wordt het een protestnummer. Ook wordt het een nummer dat staat voor homorechten.

De inspiratie krijgt May van zijn vrouw, die regelmatig zegt: “I want it all and I want it now”.

In de Top 40 bereikt I want it all de 2e plaats en staat het 10 weken in de lijst.

U2-last-night-on-earth1997 – De leden van U2 veroorzaken een verkeerschaos in Kansas City. Dit omdat ze (tegen betaling) delen van 5 snelwegen hebben laten afsluiten, zodat ze de video voor Last night on earth kunnen opnemen.

Veel mensen zijn ontstemd dat dit allemaal zomaar kan. En behalve opstoppingen, is er ook nog een ongeluk waarbij de bestuurder van een perperdure Cadillac een glazen pui in rijdt. Dit om te voorkomen dat hij een cameraman aanrijdt.

RadioWaddenzee2005Radio Waddenzee begint met uitzenden via de middengolf (1602 AM). Het station profileert zich enige tijd als ‘groene’ zender. De programma’s zijn o.a. gericht op toeristen die het Waddengebied bezoeken.

Op zijn tijd wordt er daadwerkelijk uitgezonden vanaf zee, vanaf een oud Engels lichtschip, de Jenni Baynton alias de LV8. Het studiosignaal wordt dan naar de zendinstallatie in Pietersbierum gestuurd.

Met ingang van 1 juni 2015 gaat Waddenzee samen met KBC Radio, dat op de korte golf uitzendt. De avond- en nachtuitzendingen worden als vanouds verzorgd door Radio Seagull.

Share Button
26Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.