Pop- & Radiohistorie

25Shares
Share Button

10 juni

Stones_Its all over now1964The Rolling Stones nemen het nummer It’s all over now op. Het is geschreven door Bobby Womack en zijn schoonzus Shirley Womack en eerder uitgebracht door The Valentinos waar Bobby deel van uitmaakt. Deze eerste uitvoering komt niet verder dan de 94e plaats in de Billboard Hot 100.

Tijdens een tournee in juni, maakt de New-Yorkse dj Murray the K de Stones attent op het nummer. Die zijn enthousiast, in tegenstelling tot Bobby Womack. Later verandert dat als hij de royalty’s ontvangt nadat de Stones er o.a. in Nederland, een nummer-1-hit mee scoren.

The Buoys_Give up your guns1972Give up your guns van The Buoys komt als hoogste binnen op plaats 19 in de Top 40. Op de B-kant staat Timothy, de eerste Amerikaanse single van de groep.

Beide nummers zijn geschreven door Rupert Holmes, de man die in 1979 een wereldhit heeft met The piña colada song.

In Nederland staat de single 9 weken in de Top 40 en bereikt het de 5e plaats.

De_La_Soul_Me_Myself_And_I1989 – Op nummer 1 in de Top 40 blijft staan Me, myself and I van De La Soul. Dezelfde dag komt het op 1 in de Amerikaanse R&B/Hip-Hop lijst.

De nummer-1-positie is mede te danken aan de VPRO. Deze omroep zendt eerder een door hen gemaakte documentaire over de groep uit, die dan nog niet bekend is.

Het album waar het nummer op staat (3 Feet high and rising) wordt wel gezien als een van de meest innovatieve platen van de late jaren ’90: traditionele hip-hop wordt gecombineerd met humorvolle teksten, samples en jazz-elementen. Het inspireert veel andere artiesten.

SCREAM1995 – Hoogste binnenkomer op 15 in de Top 40, is Scream van broer Michael en zus Janet Jackson. Het nummer staat op het album HIStory: past, present and future, Book I, een verzamelalbum van Michael Jacksons grootste hits, met Scream als een van een aantal nieuwe nummers.

Het nummer gaat over de massale media aandacht die Michael en Janet krijgen en de moeilijke relatie met hun vader.

Scream wordt een grote hit in veel landen en de theme song van de film Free Willy. Toch komt het nummer later niet te staan op het verzamelalbum Michael Jackson: The ultimate collection.

Ray Charles2004Ray Charles overlijdt aan de gevolgen van een leverziekte. Hij is dan 73 jaar.

Ray Charles Robinson wordt geboren op 23 september 1930 en raakt op zesjarige leeftijd zijn gezichtsvermogen kwijt. Muziek lezen en spelen leert hij op een school voor blinden.

In 1949 vormt Charles, naar zijn grote voorbeeld Nat ‘King’ Cole, een eigen trio. In de loop der jaren ontwikkelt hij een eigen stijl, die sterk stoelt op gospels. Charles heeft er succes mee en scoort hits met nummers als I got A woman en Hallelujah I love her so. Nog later gaat hij meer gebruik maken van orkesten omdat de blues en rhythm-and-blues minder populair worden.

Uiteindelijk keert Charles muzikaal gezien weer terug naar zijn roots. Dit doet hij bijvoorbeeld tijdens een veelgeprezen optreden in 1997 op het North Sea Jazz festival.

Ray Charles geldt als een legendarische rhythm and blueszanger en wordt ook wel The Genius Of Soul genoemd. Hij sleept in totaal 12 Grammy’s in de wacht en geeft in de lente van 2003 zijn 10.000e concert. Vlak na zijn dood wordt er een film over Charles gemaakt (Ray), met Jamie Foxx in de hoofdrol.

                     

Rochelle X factor 20112011 – De 19-jarige zangeres Rochelle Perts is winnares van de finale van de X Factor. Ze wint van het trio Adlicious, met o.m. haar uitvoering van No Air, oorspronkelijk een nummer van Jordin Sparks.

In 2013 start Perts een samenwerking met de dj’s Yellow Claw en maakt het nummer Shotgun. Het leidt uiteindelijk tot een 10e plaats in de Top 40. Solo is Rochelle minder succesvol: zo komt het nummer Fools paradise niet verder dan plaats 23 in de Tipparade.

Share Button
25Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.