Pop- & Radiohistorie

14Shares
Share Button

17 juni

perry-como-magic-moments-rca-italië1943 – Nadat hij heeft besloten zijn muzikale carrière vaarwel te zeggen, tekent Perry Como tóch een platencontract. Hij doet dit bij RCA Victor, waar hij bijna 50 jaar blijft.

Como begint met zingen in 1933. Als in 1942 zijn band ermee ophoudt en hij weinig succes heeft, besluit Como terug te keren naar zijn kapperswinkel. Echter, op het laatste moment weet men hem over te halen voor de NBC Supper Club op te treden, waar hij veel succes mee oogst.

De echte doorbraak komt in 1945. En nog later wordt hij de eerste artiest die van 10 platen elk, meer dan een miljoen verkoopt.

In Nederland is Como waarschijnlijk het meest bekend van het door Burt Bacharach geschreven nummer Magic moments, dat TNT Post in 2010 gebruikt in een kerstcommercial.

Record Mirror First Issue 1954 bewerkt1954 – In Engeland ligt het eerste nummer van muziekblad Record Mirror in de winkels. Het blad doet het goed, o.m. omdat het vaak de eerste is die over bepaalde ontwikkelingen schrijft. Zo publiceren ze bijvoorbeeld in 1962 als eerste een landelijk te lezen artikel over The Beatles.

Het blad blijft bestaan tot 1991. Daarna koopt in 2010 ene Giovanni di Stefano de naam Record Mirror en begint er in 2011 een website mee waarop de laatste roddels en geruchten m.b.t. muziek zijn te vinden. De site gaat in 2013 echter offline, omdat Di Stefano de cel in moet wegens fraude.

The Beatles - Yesterday1965The Beatles leggen in de Abbey Road Studio’s in Londen de laatste hand aan Yesterday, dat jaren eerder al is geschreven door Paul McCartney.

McCartney vertelt later dat hij het nummer ’s nachts schreef en dat hij in eerste instantie bang was dat hij de melodie onbewust van een ander zou hebben gekopieerd. Dit bleek gelukkig niet zo te zijn

Yesterday wordt een groot succes. Volgens Guinness World Records is het lied het meest gecoverde nummer ooit (meer dan 1.600 x). In 2000 wordt het door zowel MTV als Rolling Stone Magazine, uitgeroepen tot beste popsong aller tijden.

Youre the one that I want1978 – Net als in veel andere landen, komt ook in Engeland You’re the one that I want, van Olivia Newton John en John Travolta, op nummer 1. Het nummer maakt deel uit van de dan razend populaire filmmusical Grease.

In Engeland en Nederland staat de single het langst bovenaan: maar liefst 9 weken. Iets minder lang, maar toch ook op 1, komt de opvolger: Hopelessly devoted to you van Olivia Newton John.

The Crowd - You'll never walk alone - 19851985 – In Engeland komt een remake van You’ll never walk alone (1963), op de eerste plaats. De single is opgenomen om geld in te zamelen voor slachtoffers en nabestaanden van de brand in het stadion van Bradford City, die tijdens een wedstrijd op zaterdag 11 mei uitbreekt en waarbij meer dan 50 mensen het leven laten.

De single wordt ingezongen door een gelegenheidsgroep die The Crowd wordt genoemd, met in de gelederen o.a. Gerry Marsden, Paul McCartney en Rolf Harris.

In Nederland komt het nummer niet verder dan een plaats in de Tipparade.

collage Ajax1995 – Binnen de Top 40 staan 2 nummers over voetbalclub Ajax. Het zijn Ajax is kampioen van Danny Lukassen en Ajax heeft de cup van Mokum.

De 2 nummers zijn populair omdat Ajax enkele weken eerder, de Europacup 1 heeft gewonnen. Toch is er wel een verschil qua populariteit, want Lukassen staat 13 weken in de Top 40 en Mokum slechts 2 weken.

Armin_van_Buuren-762003Armin van Buuren brengt zijn eerste soloalbum uit. Het heet 76, dat verwijst naar zijn geboortejaar.

Hoewel het een soloalbum is, staan er ook bijdragen van anderen op. Meewerkenden zijn o.a. Ferry Corsten en Krezip.

Van het album wordt in 2004 de single Burned with desire uitgebracht, dat de 11e plaats in de Top 40 bereikt. Het nummer Blue fear zorgt voor de doorbraak in Groot-Brittannië.

Webartikel 17 juni 20112011 – Een 18-jarige computerhacker wordt in Duitsland veroordeeld tot 18 maanden cel, nadat hij in 2009 en 2010 nummers van o.a. Lady Gaga, Justin Timberlake, Leona Lewis, Kesha en Mariah Carey heeft gestolen. De man, die zichzelf DJ Stolen noemt, heeft er zo’n slordige 15.000 euro mee verdiend.

De autoriteiten in Engeland en Duitsland gaan naar de hacker op zoek, als zij merken dat er steeds meer nog niet gepubliceerde nummers op internet worden aangeboden.

De hacker wordt naast een celstraf, ook veroordeeld tot het volgen van therapie om van zijn internet-verslaving af te komen.

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.