Pop- & Radiohistorie

14Shares
Share Button

24 juni

nina-simone-i-loves-you-porgy1958Little girl blue, het debuutalbum van Nina Simone komt uit. Omdat Simone de rechten direct aan de platenmaatschappij verkoopt (voor 3.000 dollar), loopt ze later de royalty’s mis, die meer dan 1 miljoen dollar zijn.

Eén van de nummers op het album is I loves you Porgy, in 1934, gecomponeerd door George Gerhwin en zijn broer Ira, voor de beroemd geworden musical Porgy & Bess.

In 1959 wordt Porgy als single uitgebracht en bereikt het de 18e plaats in de Billboard Hot 100. Simone overtreft dit succes niet, alhoewel het door haar in 1965 gezongen Feeling good, wel zorgt voor een verkooprecord.

Procol Harum A whiter shade of pale21967/1972 – Wat zo’n 40 jaar later een van de meest gedraaide nummers van de afgelopen 70 jaar blijkt te zijn, blijft in de Top 40 op 1 staan. Het is A whiter shade of pale van Procol Harum, dat een week eerder op de 1e plaats is binnengekomen. Dezelfde dag in 1967 komt het nummer ook binnen in de Billboard Hot 100.

De schrijvers – Gary Brooker en Matthew Fisher – laten zich inspireren door o.a. 2 stukken van Johann Sebastian Bach en het nummer When a Man Loves a Woman van Percy Sledge. Een combinatie van pop en klassiek dus, waar bands als Ekseption en The Beatles (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band) in die dagen ook succes mee hebben.

Precies 5 jaar later – 24 juni 1972 – staat het nummer opnieuw in de Top 40, dan als zogenoemde maxi single. Opnieuw bereikt het de 1e plaats.

Radio Noordzee - Actie Geef ons een kans1973 – Acteur Piet Romer is in de weer voor het behoud van zeezender Radio Noordzee Internationaal. Voor een noodstudio interviewt hij allerlei mensen, waarna hij naar het zendschip gaat om ervoor te zorgen dat ze al een uur later te horen zijn.

De actie maakt deel uit van een poging om Noordzee te behouden. De regering is namelijk van plan de zeezenders het zwijgen op te leggen. Om de regering te bewegen Noordzee een kans te geven, worden allerlei acties bedacht. Naast interviews, wordt er ook een plaat uitgebracht (Geef ons een kans) en worden tienduizenden leden geworven.

De acties mogen niet baten. Net als Veronica moet ook Noordzee stoppen met het uitzenden, op 31 augustus 1974.

Sheena-Easton1981 – In Londen beleeft de 12e James Bondfilm For your eyes only, z’n wereldpremière. De gelijknamige titelsong is van de Schotse Sheena Easton.

Net als de film, is  ook  de single succesvol. Vanaf 12 september staat het 2 weken bovenaan in de Top 40.

Clouseau_Passie1995 – Dat de aanvankelijke plaats van binnenkomst in de Top 40 lang niet altijd iets zegt over de uiteindelijke notering, blijkt wel bij het nummer Passie van Clouseau. Het komt op 32 binnen, maar stijgt later naar de 1e plaats. Daarmee wordt het de grootste hit van de groep.

In de Top 2000 is Passie echter de op één na succesvolste single. De andere hit van de Belgische formatie (Daar gaat ze), doet het daar beter.

Mas que nada2006 – Alarmschijf is Mas que nada in de uitvoering van Sérgio Mendes en de Black Eyed Peas. Ze is 40 jaar eerder ook al uitgebracht en zorgt er dan voor dat het album Sergio Mendes and Brasil ’66  zeer goed wordt verkocht.

Dat Mas que nada opnieuw een hit is, komt nadat Mendes voor het album Timeless, zijn oude nummers in een nieuw jasje steekt. Het wordt vooral populair omdat het in veel reclames wordt gebruikt rondom het Wereldkampioenschap voetbal 2006.

In de Top 40 bereikt deze mix van samba en hip-hop uiteindelijk de bovenste plaats.

Physical - Olivia Newton-John2012 – Was de hierboven getoonde video al behoorlijk sexy, Billboard bestempelt de hit Physical van Olivia Newton John uit 1981, als de ‘meest sexy song aller tijden’.

Aanvankelijk willen de schrijvers dat Rod Stewart het opneemt, maar dat gaat dus niet door. Niet sneu voor Stewart, want in de lijst van meest sexy songs komt ook hij voor met Da ya think I’m sexy. Komt alles toch nog goed.

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.