Pop- & Radiohistorie

19Shares
Share Button

29 juli

Radio Noordzee 1964 Cartoon1964 – De officiële uitzendingen van Radio Noordzee beginnen. Men zendt uit vanaf het REM-eiland, dat voor de kust van Katwijk aan Zee staat. Twee weken later volgt de eerste televisie-uitzending van TV Noordzee.

De uitzendingen duren uiteindelijk niet lang. Dit omdat het parlement in december de zgn. anti-REM-wet aanneemt en daarna de marine en de rijkspolitie de zenders uit de lucht halen.

bolland_bolland-wait_for_the_sun1972Wait for the sun van het Nederlandse duo Bolland & Bolland, komt op 29 binnen in de Top 40. Het is door de beide broers geschreven en bereikt als hoogste de 11e plaats.

De gebroeders Bolland worden aanvankelijk gezien als navolgers van Simon & Garfunkel. Ze gaan zich echter meer en meer toeleggen op het schrijven en produceren. Later hebben ze daar veel succes mee, bijvoorbeeld met het door Falco uitgevoerde Rock me Amadeus, dat in 1986 hoog in de nationale en internationale hitlijsten eindigt.

soul-ii-soul-back-to-life-however-do-you-want-me1989 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Back to life van Soul II Soul. Het wordt de grootste hit van de groep, die een jaar eerder is opgericht.

Na het succes van Back to life, verlaat zangeres Caron Wheeler de groep. Zij keert terug in 1995, wat overigens niet leidt tot nieuw succes.

guus-meeuwis_vagant-het-is-een-nacht_levensecht1995 – De debuutsingle van rechtenstudent Guus Meeuwis en zijn vrienden uit de kroeg Vagant, komt binnen op 23 in de Top 40. Het is het nummer Het is een nacht … (levensecht), dat door Guus een jaar eerder is geschreven.

Meeuwis studeert in Tilburg, waar hij regelmatig zingt in studentenkroegen. Met een paar vaste gasten, waaronder zijn broer Mark, richt hij de groep op. Tijdens het Studenten Songfestival in Leiden, winnen ze de eerste prijs.

De single is binnen zeer korte tijd uitverkocht en komt 6 weken op nummer 1 van de Top 40 te staan. Het wordt zelfs het meest succesvolle nummer van 1995.

hilversum-iii2005 – Ter afsluiting van de feestelijkheden rond het 40-jarig bestaan van 3FM, wordt bekend gemaakt dat U2 de 3FM artiest aller tijden is. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij de Ierse groep 13,1% van de stemmen haalt.

U2wordt gevolgd door The Beatles (6,2%), Queen (4,5%), Anouk (ook 4,5%) en Coldplay (4%).

Het 40-jarig bestaan van 3FM wordt een week lang gevierd. Het station is op 11 oktober 1965 begonnen als Hilversum 3. Het eerste nummer dat wordt gedraaid is Die goldene trompete van Horst Fischer.

Share Button
19Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.