Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

8 mei

Golden Earrings Coca Cola1886 – Coca Cola wordt voor het eerst verkocht. Dit gebeurt in Atlanta, Georgia in de VS. Decennia later, te beginnen in de jaren ’60, verschijnen er in de reclame voor Coca Cola steeds meer popartiesten. De Nederlandse Golden Earrings nemen in 1966 zelfs een single op voor de frisdrankfirma. In ruil voor de single krijgen de Earrings een busje, dat echter al snel total-loss wordt gereden.

1951 – Geboortedag van Philip Bailey. Bailey zingt bij Earth, Wind & Fire en heeft in 1985 met Phil Collins de grote hit ‘Easy lover’. In 2008 krijgt Bailey tijdens zijn 57e verjaardag, samen met EW&F-gitarist Maurice White en zanger Steve Winwood, een eredoctoraat uitgereikt aan het Berklee College of Music in Boston.

1962 – Platenlabel Island Records opent haar kantoor in Londen. Het label is in 1959 opgericht door Chris Blackwell met een budget van slechts 100 dollar.

In 1964 komt voor het label de doorbraak. Millie Small heeft een grote hit met ‘My boy lollipop,’ waarvan er 7 miljoen van worden verkocht. Nog later groeit Island Records uit tot de grootste distributeur van reggaemuziek, dankzij Bob Marley.

Redbone Wounded Knee1973 – De bezetting door jonge Sioux-Indianen van de nederzetting Wounded Knee in Zuid-Dakota, wordt na 10 weken beëindigd. De aanleiding tot het protest is de sociale en economische achterstand van de Indianen, die ook de slachtpartij van 1890 niet zijn vergeten.

De formatie Redbone brengt n.a.v. de actie, de single ‘We were all wounded at Wounded Knee’ uit. Het staat dat jaar 5 weken op nr. 1 in de Top 40.

1976 – De single ‘Take the money and run’ van de Steve Miller Band komt uit. In 2013 is er sprake van dat het nummer gebruikt wordt in de video game Grand Theft Auto V, maar uiteindelijk gebeurt dat niet.

Joe Bonamassa Seesaw1977 – Geboortedag van gitarist en zanger Joe Bonamassa. In 2011 en 2013 is hij te horen op 2 cd’s van Beth Hart: ‘Don’t explain’ en ‘SeeSaw’. Hij vergezelt Hart ook tijdens haar tournees.

1988 – ‘Anything for You’ van Gloria Estefan & the Miami Sound Machine, staat op nr. 1 in de Billboard Hot 100. Het is de 1e nr. 1 hit voor de groep. In Nederland komt het nummer tot plaats 2 in de Top 40.

1993 – Het album ‘Station America’ van de Limburgse groep Rowwen Hèze, komt binnen in de Album Top 100. Het album komt tot plaats 16, staat 27 weken in de lijst en wordt Gouden Plaat.

Kikkerradio1996 – Eerste uitzending van Kikker Radio, een station speciaal voor kinderen. Omdat het station zonder vergunning uitzendt is het de dag erop alweer uit de lucht. Eind mei verleent het Commissariaat voor de Media alsnog vergunning en wordt opnieuw gestart. Een goed jaar later houdt het station er alweer mee op.

Guus Meeuwis NW82009 – Het achtste studioalbum van Guus Meeuwis verschijnt. Het heeft de titel ‘NW8’ en is nog dezelfde dag goud.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.