Pop- & Radiohistorie

4Shares
Share Button

2 april

1872 – Sterfdag van Samuel Morse, de uitvinder van de telegrafie en de morsecode

Alfred Lagarde1948 – Geboortedag van discjockey Alfred Lagarde. Lagarde wordt vooral bekend door zijn programma ‘Betonuur’ bij de VARA. In 1982 gaat hij naar Veronica. Daar presenteert hij o.m. Countdown Café en ook spreekt hij veel promo’s in en is zijn stem vaak te horen in reclamespotjes.

Op nieuwjaarsdag van 1998, overlijdt Lagarde op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Later dat jaar wordt hem postuum de Marconi Award toegekend voor beste programmamaker.

1956 – Johnny Cash neemt zijn latere hit ‘I walk the line’ op.

1964 – Er worden opnamen gemaakt voor de latere nummer 1 hit ‘I get around’ van de Beach Boys. Brian Wilson zorgt voor de instrumentale track. De zang wordt op 10 april opgenomen.

Radio 270 zendmast opgevist1966 – Tijdens een storm op de Noordzee, breekt om 9 uur de 30 meter hoge zendmast van het zendschip ‘Ocean 7’ van Radio 270. Nederlandse bemanningsleden halen de mast naar beneden, zodat het schip niet nog meer schade oploopt.

Het is de 2e grote tegenvaller voor het station. Een dag eerder is het naar z’n ankerplaats gevaren, maar kan men niet beginnen met uitzenden omdat essentiële onderdelen blijken te ontbreken.

Na de storm wordt de ‘Ocean 7’ voor reparatie naar de haven van Scarborough gesleept. Drieëntwintig jaar later halen vissers een deel van de mast boven water.

1971 – Vanwege het vertrek van Joost den Draayer naar Radio Noordzee Internationaal, presenteert discjockey Felix Meurders voor het eerst de Hilversum 3 Top 30. Meurders noemt de lijst ‘De Daverende Dertig’. Op nr. 1 staat ‘Du’ van Peter Maffay.

Norderney1973 – Tijdens een orkaan met uitschieters tot windkracht 13, slaat het zendschip ‘Norderney’ van Radio Veronica van haar ankers en loopt het vast op het strand bij Scheveningen.

Vlak voor Veronica uit de lucht gaat, laat technicus Ruud Doets via de zender weten, dat het goed gaat met alle bemanningsleden. Daarna verwijdert hij het zendkristal en gaat hij als laatste aan boord van een toegesnelde reddingsboot.

Justitie besluit het gestrande schip met rust te laten omdat het zonder zendkristal formeel gezien geen zendschip is. Op 18 april wordt het schip vlot getrokken.

Intussen heeft Veronica het aanbod geaccepteerd van Ronan O’Rahilly van Radio Caroline, om zijn zendschip – de MV Mi Amigo – tijdelijk te mogen gebruiken. De deal is dat Veronica dan wel zorgt voor nieuwe apparatuur.

De directie van Radio Noordzee biedt Veronica ook aan gebruik te maken van – in dit geval – haar 2e zender, maar Veronica wijst dit af. Men is huiverig om met de grootste concurrent letterlijk en figuurlijk in zee te gaan.

Noordzee kan het aanbod doen omdat men er tijdens de storm in slaagt het zendschip ‘Mebo II’ op zee te houden, nadat het ook van zijn ankers is geslagen.

1973 – Het Amerikaanse radionetwerk CBS brengt voor het eerst 24 uur per dag, elk uur nieuws

1975 – Veronica treedt als VOO toe tot het omroepbestel

Fleetwood Mac Rumours1977 – Fleetwood Mac komt met het album ‘Rumours’ op nr. 1 in de Amerikaanse Billboard albumlijst. Het album maar liefst 31 weken aan kop staan, wat ook in veel andere landen gebeurt.

Rumours wordt een van de klassiekers in de geschiedenis van de popmuziek. Wereldwijd worden er meer dan 45 miljoen exemplaren van verkocht.

1981 – Er ligt een kinderboek in de winkel in de vorm van een fles. Het verhaal is gebaseerd is op het nummer ‘Message in a bottle’ van The Police.

Caro Emerald Deleted Scenes2010 – Caro Emerald ontvangt tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman, een platina plaat (50.000 verkopen). Haar album ‘Deleted Scenes from the Cutting Room Floor’ staat dan al 8 weken op 1. Niet voor het laatst, want het album blijft er 30 weken staan, waarmee het record van ‘Strauß & Co’ van André Rieu (19 weken), ruimschoots wordt verbroken.

Share Button
4Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.