Pop- & Radiohostorie

10Shares
Share Button

23 april

1925 – De KRO (Katholieke Radio Omroep) wordt opgericht. Initiatiefnemer is de Amsterdamse pastoor Perquin, die ook de eerste voorzitter wordt. Zijn pastorie is ingericht als studio en kantoor.

De KRO groeit snel. In 1928 zijn er al 100.000 leden. In 1951 gaat de KRO ook uitzenden op tv met omroepster Mies Bouwman.

Goed bekeken programma’s worden o.a. ‘Brandpunt’, ‘Oebele’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?’

John Miles Music1949 – Geboortedag van zanger John Miles, die bekend wordt met zijn hit ‘Music’. Het nummer staat zowel in 1976 (10 weken, nr.2) als in 1982 (6 weken, nr.5) in de Top 40.

1964 – Het zendschip de ‘mv Mi Amigo’ verlaat de haven van Falmouth. Het is de 2e poging om naar internationale wateren te varen en het radiostation Radio Atlanta te beginnen. Tijdens de 1e poging enkele dagen eerder, breekt de zendmast, waardoor men is gedwongen Falmouth binnen te varen.

Het station is een zeer kort leven beschoren omdat er geen geld binnenkomt. Op 9 mei fuseert het station met Radio Caroline. Atlanta gaat verder als Radio Caroline South en Radio Caroline als North.

Dedicated_Follower_of_Fashion_cover1967 / 1966 – De Kinks zijn in Nederland voor opnamen van het VPRO tv-programma ‘De Adèle Bloemendaal Show’. Ze spelen hun nieuwe single ‘Mr. Pleasant’. Precies een jaar eerder staat de groep met de single ‘Dedidated follower of fashion’, op nr. 1 in de Top 40.

1977 – ‘Don’t leave me this way’ van Thelma Houston komt opnieuw op nr.1 in de Billboard Hot 100. In Nederland haalt Houston nr. 4.

Dexys Midnight Runners Come On Eileen1983 – ‘Come on Eileen’ van Dexy’s Midnight Runners komt in de VS op 1. Ook in Nederland staat het 1 week op 1.

1995 – Peter Hodgson vindt een band met daarop 16 nummers van de Beatles. Het blijkt te gaan om opnamen uit 1959, die zijn gemaakt op een recorder die de vader van Hodgson uitleende aan Paul McCartney. Nadat McCartney de opnamen beluistert besluit hij ze te kopen om enkele ervan te gebruiken voor de ‘Anthology collection’. De opnamen bevatten o.a. ‘Hello little girl’ en de Ray Charles cover ‘Hallelujah, I love her so’.

Elbow Red2001 – De eerste single van de Engelse band Elbow komt uit. Het is het nummer ‘Red’, dat zowel verschijnt op vinyl als op CD.

2008 – Amy Winehouse slaat 2 mannen in het gezicht in een pub in Londen. Winehouse heeft de hele dag al gedronken en drugs gebruikt en is kwaad als haar de toegang tot de pooltafel wordt geweigerd.

Na het incident gaat ze naar een andere bar. Daar zet ze het op een schreeuwen. Ze zegt dat ze een legende is en drugs wil gebruiken. Een onbekende man denkt dat het beter is als Winehouse naar huis gaat en hij belt een taxi voor haar. Als de man haar in de taxi probeert te krijgen, denkt Winehouse dat ze wordt aangevallen en slaat ze ook hem.

2012 – Een luxe heruitgave van het album ‘Visitors’ van ABBA verschijnt. Het bevat o.a. de niet eerder uitgegeven track ‘From twinkling star to a passing angel’.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.