Recensie

15Shares
Share Button

‘Ik denk nog steeds, dat Antonie niet dood wilde’

Toen ik je zagIsa Hoes – Toen ik je zag

In dit openhartige en ontroerende boek, blikt actrice Isa Hoes terug op haar leven met acteur en zanger Antonie Kamerling. Tijdens de eerste opnames van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (1990), komen ze elkaar voor het eerst tegen. Het klikt direct en in mei 1992 gaan ze samenwonen.

Als Antonie op 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven maakt, is dat voor velen een verrassing. Niet vreemd want de buitenwereld ziet jarenlang het beeld van een stralende man. Isa weet intussen beter. Antonie heeft steeds vaker en steeds langer last van zware depressies.

In het nazien beschrijft Isa de zoektocht naar een oplossing en stelt ze zichzelf vragen als: Wat was de oorzaak? Waarom herkenden we dit alles niet als manisch-depressief zijn? Waarom was ik soms zo onhandig?

Hoe va­ak heb ik dat niet tegen je gezegd? ‘Zet die knop eens om.’ Nu kan ik mezelf wel vo­or m’n kop slaan. Zoiets kun je niet zeg­gen tegen iemand die depres­sief is. Maar ik wist het niet.

Duidelijk wordt waarom Antonie en Isa lange tijd geen hulp buiten de deur zochten. Dit kwam omdat het na een moeilijke periode altijd weer beter ging, Antonie zijn problemen per se zelf wilde oplossen en ze als bekende Nederlanders voorzichtig waren om de vuile was buiten te hangen.

Tijdens de eerste jaren lukt het nog aardig om het kwaad te bezweren. Veel praten, ontspannende vakanties en therapieën geven verlichting. Maar dat is altijd tijdelijk en in steeds mindere mate.

Als hij op een dag weer in bed ligt, sta ik naar hem te kijken. Hij slaapt, of doet alsof. Een leegte overvalt me. Ik voel niets. Ik ga naast hem liggen.

Antonie kijkt op. ‘Wat is er?’

Ik zeg niets. Ik weet niet meer wat ik moet zeggen. Ik lig hier en probeer me te verplaatsen in Antonie. En dan vraag ik het weer. Wat er toch is. Wat hij zou willen.

‘Het liefst zou ik dood willen zijn.’

Ik ben als door de bliksem getroffen.

Pas wanneer Isa er zelf aan onderdoor dreigt te gaan schakelt ze professionele hulp in. Het lijkt er dan op dat het de goede kant op gaat. Maar helaas is dat maar even, want het loopt anders af.

Na de dood van Antonie moeten Isa en haar twee kinderen leren leven met het gemis. Isa beschrijft hoe ze dat doet, iets wat ze aan het einde van het boek op een prachtige wijze verwoordt.

Met dit vlot geschreven boek zet Isa alles voor zichzelf op een rijtje. Maar ze heeft meer doelen. Zo hoopt ze dat haar boek ertoe bijdraagt dat depressief zijn uit de taboesfeer komt en dat het inzicht biedt. Daarmee hoopt ze tevens de lijdensweg van anderen te verkorten en te verlichten.

Inzicht geven lukt Isa heel goed. Ook al is de ene depressie de andere niet, ze weet de kern te raken. En het uit de taboesfeer halen lijkt ook te lukken. In de eerste week na publicatie waren er maar liefst drie herdrukken en ook de belangstelling voor de Facebookpagina is overweldigend. Niet verwonderlijk, want iedereen die zelf of in zijn omgeving te maken heeft gehad met een depressie zal veel in het boek herkennen.

Al met al een mooi verslag van een sterke vrouw, dat vergezeld gaat met mooie foto’s van Isa en haar man. De man waar Isa nog steeds van denkt dat hij niet echt dood wilde.

sterren 8

Kamerling collageIsa Hoes – Toen ik je zag. Mijn leven met Antonie

Uitgeverij Artemis & co

Paperback € 19,95 / E-book: 12,99

Share Button
15Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.