Recensie

4Shares
Share Button

Botsing tussen werkelijkheid en verlangen

Rita Verdonk Mijn verhaal coverAdrianus Koster  –  Rita Verdonk – Mijn verhaal

Het is er. Het boek waarin Rita Verdonk, voormalig minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, terugblikt op haar politieke loopbaan. Ze koos schrijver Adrianus (Ed) Koster om haar te helpen haar verhaal te vertellen. Een geautoriseerd verhaal, waarin de mening van Koster niet ter zake doet.

Verdonk heeft het in haar boek vooral over de tijd dat ze minister was. Toch komen we ook wat aan de weet over de periode ervoor en erna. Zo blijkt dat de periode vóór het ministerschap, de tijd is waarin haar politiek bewustzijn rijpt. Ze woont in de Haagse Schilderswijk en ziet om haar heen dat er met twee maten wordt gemeten. Van het linkse tolerantie-ideaal komt in de praktijk weinig terecht. Men leeft niet met, maar naast elkaar.

Vanaf eind jaren ’80 tot aan 2002, heeft Verdonk verschillende banen. Ze is o.a. plaatsvervangend directeur in Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam, Regionaal Directeur bij het Gevangeniswezen en – verrassend – enige tijd Directeur Staatsveiligheid bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Over die laatste baan zegt ze:

Ik heb nu nog weleens dat ik iemand op de televisie zie, waarvan ik denk: als Nederland van jou zou weten wat ik weet, dan…

In 2002 wordt Verdonk lid van de VVD. Al snel wordt ze door de toenmalige partijleider Gerrit Zalm benaderd voor een functie in een nieuw kabinet.

Gerrit vroeg me of ik er weleens aan had gedacht om staatssecretaris of minister te worden. Dat had ik nooit, want ministers kwamen ‘van een andere planeet’ en ik was gewoon Rita Verdonk.

Als Verdonk in 2003 als minister aan de slag gaat, leert Nederland haar kennen. Dat wil zeggen, we leren de buitenkant kennen in de vorm van het plaatje dat door de media wordt geschetst. Door haar verhaal krijgen we nu ook een kijkje achter de schermen. Verdonk vertelt bijvoorbeeld hoe het schrijven van de Troonrede in zijn werk ging, hoe het haar verging m.b.t. de kwestie rond Ayaan Hirshi Ali en hoe ze de strijd om het partijleiderschap van de VVD verloor.

Hoewel Verdonk de nadruk legt op wat anderen niet goed deden, is er ook zelfkritiek. Zelfkritiek die echter niet zo zeer gaat over de problemen binnen de VVD en het mislukte avontuur met Trots op Nederland, als wel over de impact van haar werk op haar gezin.

Die inzet ging wel ten koste van mijn gezin. Als ik terugkijk, heb ik dat niet goed gedaan. Het evenwicht was zoek.

Alles bij elkaar heeft het ons, na mijn ontslag als Kamerlid, veel tijd en energie gekost om onze relaties weer op het kwaliteitspeil te krijgen dat we daarvoor hadden. Dat is gelukkig gelukt en nu gaat het allemaal weer fantastisch.

Al met al is het een prettig leesbaar en interessant boek, ook voor degenen die weinig of niets zagen in de politieke opvattingen van Verdonk. Het is in ieder geval een verhaal waarmee Verdonk duidelijk wil maken dat haar praktijkgerichte manier van besturen en haar daadkracht, niet goed pasten bij het Haagse politieke leven. Dit kwam, zegt ze, omdat de Haagse politici meer bezig waren met hun eigen en hun partijbelangen, in plaats van met het oplossen van problemen in de samenleving. Het was een werkelijkheid die botste met haar verlangen en waarbinnen ze na acht jaar niet langer uit de voeten kon.

sterren 8

collage VerdonkAdrianus Koster  –  Rita Verdonk – Mijn verhaal

Uitgeverij Link B.V.

Paperback € 15,= / E-book € 7,99

 

Interview met auteur Ed Koster

Hoofddorp – 4 december 2013

Ed, sinds eind november ligt jouw boek ‘Rita Verdonk – Mijn verhaal’ in de winkel. Hoe zijn de reacties van pers en publiek tot nu toe?

Het boek heeft in de eerste week veel aandacht gekregen in de pers. En van de uitgever hoorde ik dat de verkoop lekker gaat.

Toen je in 2011 hoorde dat Rita zich terugtrok uit de politiek, flitste door je hoofd “Rita verdient een boek en ik wil het maken”. Waarom?

Toen ik Rita gadesloeg in de media vond ik haar optreden verfrissend. Ik vond het dan ook vreemd dat het na verloop van tijd bergafwaarts ging. Ik dacht: hoe kan dat?

Toen ik in 2011 hoorde dat Rita ermee stopte, was ik benieuwd wat Rita er zelf van vond. Ik belde de fractievoorzitter van Trots op Nederland (ToN) bij ons in de gemeente en ik vroeg haar of ze mij in verbinding kon brengen met Rita. Binnen een uur had ik haar aan de lijn.

Hoe reageerde ze?

Enthousiast. Ze zei alleen wel dat ik niet de enige was en dat er al een stuk of tien mensen hadden gebeld. Ze wilde een week de tijd nemen om het allemaal op een rijtje te zetten. Prompt, na een week belde ze mij terug. Ze is wat dat aangaat altijd heel stipt. Ze zei: “Van al die belangstellenden zijn er twee waar ik iets meer mee heb en daar wil ik mee praten, waaronder met jou.

Ik ben daarna bij haar langs gegaan. Het klikte en ze zei dat ze later die dag nog een gesprek had. We spaken af dat ze me de volgende ochtend zou bellen. Dat deed ze en ze zei met mij verder te willen. En zo is het gekomen.

Het lijkt wel solliciteren.

Ja, ha ha ha. Inderdaad

Toen ik het boek las kwam Rita op mij over als iemand met het motto: ‘Niet lullen, maar poetsen’. Hoe zie jij dat?

Ze zet zich inderdaad zo neer. Dat komt mede door het feit dat ze altijd een behoorlijke vinger in de pap heeft gehad. Maar ook komt het door de afspraak dat we zouden gaan voor een geautoriseerd verhaal. Vanaf bladzijde 1 moest ze zich er dus in kunnen vinden. Dus ja, Rita zette haar eigen beeld neer. En in de samenwerking met haar heb ik gemerkt dat ze resoluut te werk gaat. Het gebeurde dan ook wel eens dat ik 5 minuten na afloop van een tekstbespreking alweer buiten stond.

Op een zeker moment was er de strijd om het partijleiderschap met Rutte. Hebben haar daadkracht en eerlijkheid, haar de kop gekost?

Daadkracht en eerlijkheid zijn natuurlijk prima eigenschappen voor een vakminister. Maar als je verdere ambities hebt in de politiek, dan moet je soms toch wat diplomatieker optreden. En wat ook meespeelde was dat de strijd om het partijleiderschap plaatsvond ten tijde van de crisis rond Ayaan Hirshi Ali. Rita was in die kwestie onwrikbaar en misschien heeft ze daarom verloren. In ieder geval is het zo dat een heleboel VVD’ers die eerst op haar zouden stemmen, een 2e gedachte kregen en uiteindelijk op Rutte stemden.

Plus het feit dat het kamp Rutte het spel niet helemaal eerlijk speelde.

Daar zijn indicaties voor, maar te weinig om dat hard te maken. Maar er is natuurlijk wel het verhaal dat de top van de Haagse afdeling van de VVD, leden belde om toch vooral op Rutte te stemmen.

Tot slot. Heeft Rita Verdonk tijdens het schrijven nog commentaar gekregen, van jou of van anderen? Want als je een beeld van jezelf neerzet dan zijn er ook ‘blinde vlekken’.

Dat er blinde vlekken zijn is normaal. Maar om je vraag te beantwoorden: enkele dames van ToN hebben haar bijgestaan. En ook mensen als Kay van der Linden en haar gezinsleden hebben meegelezen.

Voor meer werk van Ed, surf je naar leeskost.nlVerdonk 2

 

Share Button
4Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.