Recensie

7Shares
Share Button

Het net sluit zich

Cover WraakJan Meeus – Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder

Wie is Willem Holleeder en wat heeft hij uitgespookt, sinds hij zijn straf uitzat voor het ontvoeren van Freddy Heineken en diens chauffeur? Die vragen beantwoordt onderzoeksjournalist Jan Meeus. Tegelijkertijd geeft hij een overzicht van het grote conflict in de Amsterdamse onderwereld.

In het begin van het boek neemt Meeus direct stelling. Voor hem staat vast dat Holleeder een januskop is: zowel charmant als genadeloos en zowel sociaal zeer vaardig, als alleen geïnteresseerd in zichzelf. Een berekend iemand dus, die zichzelf liet meezuigen in een conflict om veel geld, dat door verschillende criminelen aan zijn maatje Willem Endstra (‘de bankier van de onderwereld’) werd toevertrouwd.

Na het begin van zijn verhaal, onderbouwt Meeus zijn stellingen met details. Hij gaat daarbij chronologisch te werk. De jeugd van Holleeder komt kort aan bod, waarna hij uitgebreid stilstaat bij de periode vanaf de jaren ’90 tot nu.

Meeus bespreekt hoe de crimineel betrokken raakt bij de strijd om de macht en het geld. En hij laat zien dat Holleeder op een bepaald moment zo ver heen is, dat hij bijna geen enkel middel meer schuwt. Zo zet hij – althans, volgens zijn zussen – op een dag een pistool tegen het hoofd van zijn achtjarig neefje.

Aan het einde van het boek wordt duidelijk dat Holleeder, met het zich keren tegen zijn familie, zijn hand lijkt te hebben overspeeld. Hij maakt daarbij de fout zijn zus Astrid in vertrouwen te nemen. Deze stapt vervolgens naar de politie en legt belastende verklaringen af. Mede daardoor verdwijnt Holleeder eind 2014, opnieuw in de cel. De wraak van Holleeder, wreekt zich.

Het boek is in de eerste plaats interessant omdat het niet alleen over Holleeder gaat, maar ook over de rest van de Amsterdamse onderwereld. Daarnaast is het boeiend omdat de informatie, die in losse stukken werd gepubliceerd, nu is samengebracht waardoor het begrijpelijker is.

Wat ook bijdraagt aan de kwaliteit van het boek is de vlotte schrijfstijl, de gedegen kennis van de auteur en de manier waarop hij zich opstelt. Een voorbeeld van dat laatste is als Meeus de lezer vooraf waarschuwt dat hij een selectie heeft gemaakt uit het soms tegenstrijdige materiaal.

Al met al een lezenswaardig boek, dat ook de komende tijd actueel is omdat de verschillende processen m.b.t. Holleeder, zijn trawanten en zijn vijanden, nog lopen. Wordt dus vervolgd.

sterren 8

 

holleeder-endstraJan Meeus – Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Juni 2015

ISBN13: 9789046819715

Paperback € 19,99 / E-book € 13,99

Share Button
7Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.