Recensie

2Shares
Share Button

Een monument voor een dochter

Vuyk_Vaatstra_coverSimon Vuyk – Marianne Vaatstra. Het verhaal van haar moord

Het nieuwste boek van misdaadjournalist Simon Vuyk gaat over de geruchtmakende moord op het Friese meisje Marianne Vaatstra. Vuyk schreef het op verzoek van de vader van Marianne, Bauke Vaatstra. Een vader die in het begin van het boek laat optekenen:

Ik was zo vreselijk, zo onvoorstelbaar kwaad. Ik dacht: ik moet de man vinden die dit heeft gedaan. Dan hoeft er maar één veroordeeld te worden. En dat ben ik.

Intense woede over het onrecht dat zijn dochter en anderen is aangedaan, is de primaire drijfveer van Bauke om de moordenaar te vinden. We lezen hoe een tot het uiterste gedreven man, ruim 13 jaar lang doorvecht om daar te komen waar hij wil zijn. Alles haalt hij uit de kast, ook al gaat dat ten koste van zijn gezondheid en zijn huwelijk. En zoals bekend is, uiteindelijk lukt het. Moordenaar Jasper S. wordt aangehouden en veroordeeld tot 18 jaar cel.

Een strijd is het, want vooral de eerste jaren liggen kopstukken van politie, justitie en politiek nogal eens dwars. Aan de ene kant begrijpelijk. Politie en justitie willen niet dat alle informatie op straat komt te liggen. En de politiek is als de dood dat de vlam in de pan slaat, omdat vanaf dag één de dader wordt gezocht in een nabij gelegen asielzoekerscentrum.

Aan de andere kant heeft de voorzichtigheid van m.n. de top van het OM, een prijs, zo concludeert Vuyk. Het zorgt ervoor dat het lang duurt voordat er een doorbraak is:

Wat pas jaren later bekend zal worden is dat het RBT eigenlijk in 1999 al een grootschalig DNA-onderzoek wilde. Omdat het kansrijker was dan een klassiek rechercheonderzoek. Het was de top van het OM die het afwees.

DNA is het toverwoord in de zaak Vaatstra, want op de kleding en het lichaam van Marianne wordt een groot aantal biologische sporen aangetroffen. De sporen zijn van zo’n goede kwaliteit dat van het ‘ultieme daderspoor’ wordt gesproken. Vuyk gaat uitgebreid in op de ontwikkelingen rond het DNA. Niet alleen in technisch opzicht, maar ook in politieke zin omdat het pas tot 2012 duurt voordat wat kán, ook onderzocht mág worden.

Vuyk heeft weer een spannend boek geschreven. Knap omdat zo goed als elke lezer al weet hoe het afloopt. Toch spannend omdat de reis naar het einde vol met verrassingen zit en duidelijk wordt dat de oplossing van de zaak afhankelijk is van allerlei factoren en toevalligheden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het oplossen van een moordzaak in Engeland in 2003, een steun in de rug is voor het uiteindelijk veranderen van de wetgeving rondom DNA in Nederland.

Daarnaast is het boek vlot geschreven en leest het makkelijk weg. Vuyk houdt de vaart er dus in en zorgt ook voor afwisseling. Niet een boek waarbij Vuyk het naadje van de kous wil weten, zoals in zijn boek over de vuurwerkramp, maar wel gedetailleerd genoeg en interessant. En een mooi monument voor de dochter van de initiatiefnemer, Bauke Vaatstra. Een man om veel respect voor te hebben.

sterren 8

Vaatstra_Vuyk_collageVuyk, S.

Marianne Vaatstra. Het verhaal van haar moord

Nieuw Amsterdam, 2013

€ 19,95

Share Button
2Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.