Recensie Lectuur

9Shares
Share Button

Vriendschap bleek een illusie

 

Een-spion-onder-vrienden-Ben-MacintyreBen Macintyre – Een spion onder vrienden

In 1963 vlucht Kim Philby, voormalig topman van de Britse geheime dienst MI6, naar Rusland. Dit nadat zijn grootste vriend en collega Nicholas Elliot, hem confronteert met overtuigende bewijzen dat Philby al jaren lang spioneert voor de Russen.

Hoe is het mogelijk dat Philby decennia lang zijn dubbelrol volhield? Volgens auteur Ben Macintyre komt dit vooral doordat velen binnen de geheime diensten elkaar beschouwden als vrienden. Geheimen gingen gemakkelijk over tafel en verraad leek zo goed als ondenkbaar.

Philby pleegde groot verraad. Hij maakte daarbij handig gebruik van zijn positie in de ‘hogere’ kringen en van zijn vermogen om mensen snel voor zich te winnen. Hierdoor was hij niet alleen goed op de hoogte, maar bij voorbaat beschermd tegen eventuele verdenkingen.

In 1954 ontstaat er een serieuze verdenking van verraad, nadat twee andere dubbelagenten (Maclean en Burgess) de benen nemen. Binnen MI5 verdenkt men Philby ervan de twee te hebben gewaarschuwd (wat ook zo is), zeker als de Russische overloper Petrov spreekt over een Derde Man. De pers ruikt lont en ligt weken bij Philby voor de deur.

Boezemvriend Elliot is overtuigd van de onschuld van Philby en gaat met een aantal vrienden in de tegenaanval. De zogenoemde Roofridders bezweren het gevaar en zorgen ervoor dat Philby weer kan werken voor MI6.

Toch zijn er nog steeds mensen die twijfelen aan de onschuld van Philby. En in 1963 zijn er zoveel aanwijzingen voor verraad, dat zelfs zijn vriend Elliot wel moet toegeven dat het niet anders kan of zijn beste vriend staat al jaren aan de ‘andere’ kant. Elliot krijgt toestemming om Philby daar persoonlijk mee te confronteren.

In de loop der jaren verschenen er veel boeken over de affaire. Toch vond Macintyre het nodig er een aan de rij toe te voegen omdat er inmiddels meer archiefstukken openbaar zijn en hij nieuwe informatie kreeg tijdens het interviewen van betrokkenen en nabestaanden. Het leverde behalve nieuwe feiten, ook het nieuwe perspectief van vriendschap op.

Macintyre is in zijn opzet geslaagd. Lezers die geïnteresseerd zijn in spionageaffaires zullen nieuwe feiten ontdekken. En voor wie minder thuis is in de spionagewereld, is het boek geschikt om er kennis mee te maken.

Ook is het boek vlot geschreven en goed te volgen. Nergens weidt Macintyre teveel uit en je hoeft dus niet bang te zijn om te verdrinken in details.

Het enige minpuntje aan het verhaal is dat Macintyre om de haverklap meldt dat Philby een drankorgel was. Na een paar keer, weten we het wel. Toch blijft hij het tot het einde toe volhouden.

Blijft overeind staan dat het een interessant boek is, net zo spannend als een goede thriller. Kortom een aanrader, zeker voor spionnenfreaks.

sterren 8

Philby meets pressBen Macintyre – Een spion onder vrienden. Kim Philby, de grootste dubbelagent aller tijden.

Oorspronkelijke titel: A Spy Among Friends

Vertaald door: Bert Bakker en Het Vertaalcollectief

Uitgeverij: Prometheus/Bert Bakker

Paperback € 24,95

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.