Recensie Lectuur

0Shares
Share Button

Vrijheid is geroosterd vlees

 

Vlucht it kamp 14 CoverBlaine Harden – Vlucht uit kamp 14

In dit boek vertelt de Amerikaanse journalist Blaine Harden het verhaal van Noord-Koreaan Shin Dong-Hyuk. Shin lukte het als enige ooit te ontsnappen uit één van de vele concentratiekampen in Noord-Korea. Op 2 januari 2005 kruipt hij over het onder stroom staande hek rond het kamp. Zijn medevluchter laat daarbij het leven. Een maand later lukt het Shin de grens met China over te steken. Na allerlei omzwervingen belandt hij uiteindelijk in Zuid-Korea en de VS.

Noord-Korea is de grootste gevangenis ter wereld. Hoewel het land in naam een klasseloze maatschappij is, is het in werkelijkheid een samenleving waar afkomst en verwantschap allesbepalend zijn. Er zijn 3 klassen, met maar liefst 51 subgroepen. Degenen in de hogere klassen kunnen doen en laten wat ze willen met degenen in de lagere klassen. Moord, doodslag en marteling zijn aan de orde van de dag. Het regime houdt het volk daarnaast in een ijzeren greep door het uit te hongeren in een systeem waarbij iedereen elkaar in de gaten houdt. Móet houden, want dat is verplicht.

Te lezen is hoe Shin opgroeit. Als kind wordt hij bij zijn biologische moeder weggehaald en geplaatst bij een man en een vrouw die hem niet liefhebben. Zijn stiefmoeder zeker niet. Zij mishandelt hem regelmatig, vooral wanneer de uitgehongerde Shin haar eten steelt.

Het verhaal over de ontsnappingspoging van Shins moeder en broer is verbijsterend. Als Shin hoort van hun plan, geeft hij dit door aan een nachtwaker, die op zijn beurt zijn superieuren inlicht. Hierna worden voor de ogen van Shin, zijn moeder en broer geëxecuteerd en wordt Shin in een ondergrondse gevangenis gegooid. Door de hulp van een medegevangene overleeft hij de martelingen en uithongering ternauwernood.

Nadat Shin jaren later van een andere medegevangene hoort hoe het leven er buiten het kamp en buiten Noord-Korea uitziet, besluit hij te ontsnappen. Zijn nieuwe leven valt echter tegen. Shin heeft grote moeite om te gaan met de vrijheid. Vrijheid betekent namelijk keuzes maken, iets dat hem vreemd is omdat hij gewend is dat alles vóór hem wordt beslist.

Tijdens het lezen van dit boek val je van de ene verbazing in de andere. En niet alleen dat, want het is ronduit schokkend om te lezen hoe wreed er in Noord-Korea met mensen wordt omgegaan. Soms nog erger dan in de concentratiekampen van de nazi’s.

De vraag rijst waarom andere landen tot nu toe niet hebben ingegrepen. Als er één land is waar misdaden tegen de menselijkheid worden begaan, dan is het wel Noord-Korea. Harden zegt dat dit komt omdat het niet in het belang is van andere landen. China bijvoorbeeld vindt het handig een buffer te hebben tussen zichzelf en Zuid-Korea en voor Zuid-Korea zou een samenvoeging met Noord-Korea veel kosten.

Naast het feit dat dit boek een echte eyeopener is, is het goed geschreven. Harden legt duidelijk uit hoe hij aan zijn verhaal is gekomen en welke moeilijkheden hij daarbij tegenkwam. Het was niet een kwestie van een paar interviews afnemen en opschrijven. Immers, Shin had geleerd iedereen te wantrouwen. In het begin verdraaide hij dan ook de feiten.

Ook goed is de opbouw. Harden schetst eerst de grote lijnen en geeft voldoende achtergrondinformatie, voordat hij op de details ingaat. Vreemd is wel dat hij soms details herhaalt, alsof hij ze nog niet heeft verteld.

Daarnaast is het een spannend boek: je wilt weten hóe het Shin ondanks alles toch is gelukt te overleven en te ontsnappen en hoe hij zijn weg heeft gevonden in de Westerse samenleving.

Eén ding is zeker. Na het lezen denk je nog regelmatig terug aan de moedige Shin Dong-Hyuk. De man die wilde ontsnappen uit de hel omdat men hem vertelde over de hemel: voor hem de plaats waar je geroosterd vlees kunt eten.

sterren 8

Vlucht uit kamp 14Blaine Harden – Vlucht uit kamp 14

Oorspronkelijke titel: Escape from Camp 14.

Nederlandse vertaling: Gerrit Jan Zwier

Uitgeverij Balans

Paperback € 12,50 / E-book € 9,99

Share Button
0Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.