Recensie Lectuur

45Shares
Share Button

Aanrader voor alle leeftijden

 

Nienke Wijnants Wie_ben_ik_en_wat_wil_ikNienke Wijnants – Wie ben ik en wat wil ik?

Psychologe en loopbaanadviseur Nienke Wijnants, gaat in dit boek verder met haar succesvolle boek uit 2010, ‘Het dertigersdilemma’. Daarin schreef ze over de loopbaan en levensvragen van jong, hoogopgeleide dertigers. Maar liefst driekwart van hen zou problemen hebben met de vele keuzemogelijkheden in het leven*.

In ‘Wie ben ik?’ gaat Wijnants niet alleen meer de diepte in, maar ook schrijft ze voor een breder publiek. Ze vraagt zich af wat er schuilgaat achter vragen als: ‘Wie ben ik’ en ‘Wat wil ik?’ Vragen die iedereen zich weleens stelt.

De vragen van Wijnants zijn het gevolg van verbazing. En dan vooral over het feit dat levensvragen overal om ons heen aanwezig zijn, maar als zodanig vrijwel nergens expliciet worden besproken. Hoe kan dat? En nog belangrijker: wat is er aan te doen?

Om een antwoord te vinden zet Wijnants de belangrijkste filosofische en psychologische theorieën op een rijtje. Niet alleen om duidelijkheid te scheppen, maar ook omdat ze haar bedenkingen heeft bij trends als bijvoorbeeld ‘mindfulness’ en ‘onthaasten’. Ze is namelijk verontrust over het gemak waarmee legio (meer of minder dubieuze) individuen en instellingen pretenderen de argeloze consument van een keurig afgemeten dosis zelfkennis te voorzien.

Wanneer iemand, van nul tot nu, daadwerkelijk het droomrecept voor het vergaren van objectieve zelfkennis (met bijbehorende toolkit om meer jezelf te worden bovendien) had opgesteld, dan zou de mensheid daar toch collectief van op de hoogte zijn?

Wat we te veel doen is nadenken over hoe we zouden willen zijn, op ‘oppervlakkig’ niveau. Wat we wellicht te veel doen is ons blindstaren op de wie ben ik- en wat wil ik-vraag, zonder te beseffen dat dit geen vraag is in dezelfde categorie als ‘Mag ik een triple-grande-dry-skinny-hazelnut-latte?

Volgens Wijnants is al die zogenaamde zelfkennis onzin. Die bestaat helemaal niet, althans niet als pakketje. En ook de vraag naar de zin van het leven, vindt ze zinloos: hét antwoord is niet te geven. En gelukkig maar, want anders zou het een saaie boel worden.

Betekent dit nu dat al die levenstwijfel onzin is? Zeker niet, aldus Wijnants. Maar we moeten wel goed begrijpen dat de zin van het leven niet bestaat, net zo min als de perfecte baan, relatie, etc. Zingeving is daarentegen andere koek. Ze is van grote waarde.

Degene die definitieve antwoorden zoekt in het leven, is bij Wijnants niet aan het juiste adres is. Ze heeft dan ook geen nieuw publieke moraal in de aanbieding, waarbij ze verwijst naar iemand als Joep Dohmen die daar wél een poging toe doet. De bescheiden ambitie van Wijnants is dan ook niet meer (maar ook niet minder) dan dat haar boek een inspiratiebron is voor elke levenskunstenaar.

Dat de woorden van Wijnants kunnen inspireren is zeker waar. Dat komt niet alleen door de sterke inhoud, maar ook door haar vlotte schrijfstijl en humorvolle openhartigheid. Ze houdt niet alleen ons, maar ook zichzelf een spiegel voor en gaat daarbij ook nog een gedegen te werk.

Daarnaast is dit boek een aanrader omdat Wijnants wijst op iets waar maar weinigen op wijzen, namelijk dat een zinvol leven geen zaak is van een cursusje hier en een oefeningetje daar, maar dat men er nooit klaar mee is. Het gaat Wijnants dan ook niet om het kunstwerk (het product), als wel om het eraan werken (het proces). Iets dat een leven lang duurt en niet alleen belangrijk is voor dertigers en veertigers, maar voor ons allemaal, hoe jong of oud we ook zijn.

sterren 8

WatNienke Wijnants – Wie ben ik, wat wil ik? Dertigers en veertigers op zoek naar authenticiteit, zin en geluk

Uitgeverij Prometheus ‖ Bert Bakker

2013

Paperback € 18,95 / E-book € 8,49

*Zie ook VPRO thema: de BV IK

Share Button
45Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.