Recensie Literatuur

6Shares
Share Button

Genieten tot de laatste bladzijde

 

Per Petterson Twee wegen CoverTwee wegen – Per Petterson

Jim is al een jaar met ziekteverlof. Niet dat hij er iets mee is opgeschoten, want nog dagelijks vliegt de wereld hem naar de keel en moet hij eerst tot tien tellen om weer rustig te worden.

Ook vissen geeft hem rust. Sinds kort voegt hij zich regelmatig in alle vroegte bij de zonderlingen die bij de hangbrug tussen het eilandje Ulvøya en het vasteland, hun hengels uitwerpen. Er wordt weinig gezegd, maar toch voelt Jim zich welkom. Niets moet, alles mag en men staart zwijgend naar zijn dobber.

Op een morgen stopt er een auto bij Jim. Tommy, de oude boezemvriend van Jim, stapt uit. Wat volgt is een ongemakkelijk gesprek, net zoals tijdens de scheiding van Jim en Tommy, decennia geleden. En net als toen, gaan ook nu weer de wegen uiteen.

De ontmoeting brengt bij beiden herinneringen naar boven. Herinneringen waarmee Per Petterson ons laat kennismaken, door de ogen van verschillende hoofdpersonen. We gaan daarbij heen en weer tussen heden en verleden en gaandeweg vallen de meeste puzzelstukjes op hun plaats.

Zo komen aan de weet waarom en hoe de moeder, en later ook de vader van Tommy, van de aardbodem verdwijnen, wat dit voor consequenties heeft voor Tommy en zijn zusjes en wat de impact is op de hechte vriendschap van hetgeen er gebeurt tijdens een nachtelijke schaatspartij. Achteraf gezien zijn het allemaal omstandigheden die de hoofdpersonen dwingen keuzes te maken. Keuzes met verstrekkende gevolgen, die zijn uitgelopen in een doodlopende weg en die opnieuw tot keuzes dwingen.

Komen de twee wegen van de mannen weer bij elkaar? Je hoopt van wel als je dit prachtig geschreven boek leest. Prachtig geschreven omdat de meermaals onderscheiden Petterson erin slaagt de alledaags vluchtige momenten – die daardoor meestal onbewust blijven – weet te vangen. Petterson is een scherp observator die het bovendien briljant verwoordt.

Deze roman heeft dan ook alles wat je van een roman kunt verlangen. Het is prachtig geschreven, heeft een onverwacht plot en kleine verassingen op iedere pagina. Een boek dat je bovendien raakt: je voelt, denkt en ziet met de hoofdpersonen mee. Zo’n boek dat je maar eens in het jaar tegenkomt.

sterren 10

Twee wegenPer Petterson – Twee wegen

Uit het Noors vertaald door Marin Mars

Uitgeverij De Geus

2014

Paperback € 19,95 / E-book € 14,99

Share Button
6Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.