Recensie Literatuur

4Shares
Share Button

Ruwe bolster, blanke pit?

 

Nico Dijkshoorn In zijn nabijheid CoverNico Dijkshoorn – In zijn nabijheid

In het werk van schrijver Nico Dijkshoorn spelen tragikomische figuren vaak de hoofdrol. Zo ook in deze roman waarin het leven van Wim aan ons voorbij trekt door de ogen van vooral vrouwen. Vrouwen die al dan niet graag in zijn nabijheid verkeren.

Wim groeit met zijn moeder op in een klein dorp. Zo’n dorp waar iedereen elkaar kent en waar men nog boodschappen doet bij de kleine zelfstandige. Een dorp dat Wim op een dag verlaat, omdat een andere dichter hem onderdak biedt in de grote stad. Wim grijpt deze kans met beide handen aan, want hij heeft ruimte nodig. En behoorlijk wat.

Al snel wordt duidelijk dat Wim niet alleen ruimte nodig heeft, maar die ruimte ook neemt. Hij heeft schijt aan alles en iedereen, wat bijvoorbeeld blijkt bij een schoolfeest. Wim neemt er het woord:

Marianne Visser, dames en heren, daar zit ze, op rij drie, met dat leuke haar en rode lippen, Marianne Visser is het populairste meisje uit de klas. En terecht. Want ze heeft tieten en ze luistert heel aandachtig. Naar jongens. Maar wat u niet weet, is dat Marianne Visser heel erg eenzaam is. En dan bedoel ik: heel erg eenzaam. Ze is bang. Dat ze eenzaam zal sterven. Ik zeg het een beetje kort door de bocht, maar diep vanbinnen, en dat weet ze zelf ook wel, is Marianne Visser doodsbang om alleen te sterven. En dat gaat gebeuren. Dat weet ik zeker. Mannen luisteren niet een heel leven lang naar vrouwen. Zeker niet als ze geen rode lippen meer hebben. Daar zit ze, dames en heren. Ik heb vier jaar naar haar gekeken en ik zeg het u: die gaat alleen dood. Ik heb haar zien dartelen tijdens de werkweek. Marianne, ik kijk je even aan. Lieverd, daar ga je het niet mee redden. Beetje luisteren en je tieten laten trillen. Kom op, meid.

Wim wordt al gauw een bekende Nederlander en hij krijgt de bijnaam ‘Beest’. Dit omdat hij zo’n beetje alles wat hij op zijn pad vindt vernielt, met als hoogtepunt het stukslaan van een prijs van een andere kunstenaar tijdens een televisie-uitzending. Wim kent geen angst, om over een geweten maar te zwijgen.

We leren een Wim kennen die verschillende destructieve neigingen in zich verenigt. Hij is een BN-er die de sterallures heeft van Mick Jagger, het drankgebruik van Ramses Shaffy overtreft en een geslachtsdrift ten toon spreidt waar Jan Wolkers jaloers op zou zijn geweest. Kortom, hij doet niet onder voor iemand als Herman Brood. Het is seks, drugs and rock & roll wat de klok slaat. En dat in het kwadraat.

Hoewel iedereen een mening heeft over Wim, kent niemand hem echt. Ook zijn moeder niet, die ondanks alles blijft geloven dat Wim een lieve jongen is. Toch is zij een van de weinigen die Wim dichtbij laat komen, ook al is ze er niet op het moment dat Wim sterft aan kanker.

Wie het werk van Dijkshoorn kent, vindt in deze roman qua stijl niets nieuws onder de zon. En gelukkig maar, want Dijkshoorn is in staat met dezelfde basisingrediënten de lezer iedere keer weer te verassen. Het bijzonder maken van het gewone, het spelen met de taal en het recht voor zijn raap verwoorden, is een basisrecept dat je telkens weer doet lachen. Hilariteit op zijn best.

Wat wel nieuw is, is dat deze roman de vorm heeft van een documentaire. Het is alsof je zit te kijken naar een docu over het leven van een bekende Nederlander. Prachtig daarbij is dat degenen die worden geïnterviewd niet alleen elkaar, maar ook zichzelf regelmatig tegenspreken. Ze zetten zichzelf daarmee voor schut.

Zijn Dijkshoorn en Wim dezelfde persoon? Je zou het bijna denken. Ook Dijkshoorn hanteert grof geschut en is er populair mee geworden. Echter, bij nader inzien blijkt dat Dijkshoorn beter weet en zijn grenzen kent. Al was het maar omdat zijn zoon hem bij tijd en wijle de oren wast en pa de raad ter harte neemt om niet teveel te leunen op het beroemd zijn. Het zorgt ervoor dat je graag in de nabijheid van Dijkshoorn verblijft. Bij wijze van spreken dan.

sterren 8

In zijn nabijheidNico Dijkshoorn – In zijn nabijheid

Atlas Contact

2014

Paperback € 19,99 / E-book € 12,99

Share Button
4Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.