Recensie Literatuur

6Shares
Share Button

Honderdvijftig diamantjes

 

Tommy_Wieringa_Ga_niet_naar_zeeTommy Wieringa – Ga niet naar zee

‘Ga niet naar zee’ is een persoonlijke selectie van Wieringa uit de korte stukken die hij in de loop der jaren schreef. Het leest als een kleine autobiografie.

De stukjes sluiten naadloos aan bij de televisieserie ‘De Grens’, die hij in 2013 voor de VPRO presenteerde. Daarin zocht hij naar het bijzondere in het leven van mensen die in de grensstreken van Nederland wonen. Het leverde een serie prachtige portretten op.

Veel stukjes zijn ontstaan tijdens zijn reizen door de uithoeken van ons land. We gaan met Wieringa mee langs allerlei plaatsen, zoals kloosters, kroegen en pleinen. Daar ontmoet hij mensen van allerlei slag, van wie er een aantal een plek verdienen in het tv-programma ‘Showroom’. Maar ook van de gewone man of vrouw weet hij het bijzondere in woorden te vangen.

Het taalgebruik van Wieringa is om van te smullen. Hij vindt de juiste woorden en bedenkt mooie metaforen, die hij bovendien doorspekt met humor en diepere gedachten. Een kleine selectie:

Hij dronk als een woestijn.

Hij had humor, wat een hoge vorm van intelligentie is […]

Soms zie ik daar beneden de kluizenaar langslopen, die op een deel van het terrein leeft waar vreemden niet mogen komen. De kap van zijn donkere pij hult zijn gezicht in de schaduw; hij gaat voorbij als een gerucht.

Wieringa is een scherp observator. Dat wat gewoonlijk aan ons voorbij gaat en onbeduidend is, ziet hij wel en blijkt meer betekenis te hebben dan eerst werd gedacht.

De laatste keer dat ik Delfzijl zag, ben ik bijna gestorven van ongeluk. Nu ben ik opnieuw niet op mijn best. Langs de weg staat een bord van gemeentewege met een vader en een kind erop. De vader lacht en tilt het kind op, daaronder staat ‘Zorgen voor het Delfzijl van morgen’. De gemeente heeft de slogan misschien anders bedoeld dan ik hem opvat.

Al met al een bundel met honderdvijftig diamantjes. Misschien niet allemaal 24 karaat, maar dat is toegestaan bij zo’n grote hoeveelheid moois. Een regelrechte aanrader!

sterren 9

DiamantTommy Wieringa – Ga niet naar zee

Uitgeverij: De Bezige Bij

2014 (heruitgave van 2009)

Paperback € 15,- / E-book € 7,99

Share Button
6Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.