Recensie Literatuur

52Shares
Share Button

Sterk debuut blijkt pageturner met boodschap

Carrieregids voor na de doodRené van Kapel – Carrièregids voor na de dood

Als Sjoerd Admiraal tijdens een bizar ongeluk om het leven komt, neemt zijn leven een nóg vreemdere wending. Verbaasd dat hem niets mankeert, gelooft hij al helemaal niet dat hij dood is. Toch besluit hij – na enig tegenstribbelen – het spel waarin hij denkt te zijn terecht gekomen, mee te spelen. Alleen, is het wel een spel?

Een wat norse gids, die zich voorstelt als de overleden dichter Vergilius, maakt Sjoerd wegwijs. In het hiernamaals zijn verschillende carrièremogelijkheden. Sjoerd opteert voor een baan in de hemel, maar daar kom je niet zomaar. Er dient serieus te worden gesolliciteerd.

Waar Sjoerd tijdens zijn aardse leven nog een eind komt met wat ellebogenwerk en een leugentje om bestwil, stoot hij nu zijn neus. En niet één keer, maar meerdere keren. Het solliciteren is voor Sjoerd een ware hel.

Lukt het Sjoerd uiteindelijk om een bevredigend nieuw leven op te bouwen? Die vraag blijft je bezig houden tijdens het lezen van dit uitstekend geschreven boek. Goed, niet alleen omdat Van Kapel de spanning erin houdt, maar ook omdat hij je in het verhaal trekt. Je raakt sterk bij de hoofdpersoon betrokken.

Er bestaan al veel verhalen die zich in het hiernamaals afspelen. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat dit een zoveelste variatie op een thema is. Van Kapel omzeilt dit echter en is origineel. Zo toont hij ons een hemel en een hel die verweven zijn en veel overeenkomsten vertonen met het aardse leven. We zien allerlei bedrijven, compleet met slogan (Post Mortem Services ‘We care when things get rough’).

Dit laatste drukt tegelijkertijd het grote gevoel voor humor van de auteur uit. De kans op grinniken en schaterlachen is groot.

‘Hij zag er merkwaardig uit, zo vrijwel naakt. Ik kende hem alleen in pak met stropdas. Nu had hij alleen een kleine, blauwwit geblokte handdoek om zijn middel. Nooit geweten dat die kerel zoveel borsthaar had: een complete kokosmat! Alleen het woord WELKOM ontbrak’

Behalve een verrassende verhaallijn, blijvende spanning en droge humor, schrijft Van Kapel ook vlot in goed verzorgd Nederlands. Bovendien speelt hij met taal, wat mooie passages oplevert.

‘Een akelige gedachte drong zich aan me op. Eentje die al een tijdje rondhing in de wachtkamer van mijn onderbewuste. Nu zette hij zijn voet tussen de deur en fluisterde me in dat die fijne gids van me helemaal niet meer zou komen.’

Al met al een heerlijk boek. Een roman waarvan de titel in eerste instantie misschien afschrikt, maar die al snel een ware pageturner blijkt te zijn. Ook voor niet-werkenden.

sterren 9

sleutelRené van Kapel – Carrièregids voor na de dood

Uitgeverij TIEM

September 2014

Paperback € 19,95

 

Auteur René van Kapel was op woensdag 27 augustus 2014 te gast in het radioprogramma Puur Cultuur bij Meerradio. Het interview is hier te beluisteren.

 

Share Button
52Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.