Recensie Literatuur

3Shares
Share Button

Kort, krachtig en verrassend

 

Hotel du Nord coverRemco Campert – Hotel du Nord

In deze korte roman ontmoeten we Walter Manning. Walter is een zestigjarige schrijver die op zoek gaat naar zichzelf. Hij is opgegroeid als wees en voelt zich na al die jaren nog steeds niet thuis in een boze wereld waar niemand zich om hem bekommert.

In de achterliggende jaren had hij manifesten ondertekend tegen en voor van alles en nog wat, in optochten meegelopen, vurige, handig geschreven teksten voorgelezen op protestbijeenkomsten. Degene die aan al deze dingen meedeed was hem steeds vreemder geworden, een afgeleide van hem, een ijdele schim die aan de goede kant wilde staan.

Om zichzelf te vinden denkt Walter zich eerst te moeten verliezen. Zich ontdoen van alles wat hij is en doet, zich ontdoen van iedereen die hij kent. Tijdens een filmfestival in Berlijn, laat hij zijn partner – de jonge actrice Nora – dan ook achter en neemt zijn intrek in een Frans hotel, Hotel du Nord.

Een vreemdeling worden voor anderen en jezelf, een dwaler zonder opgelegd doel in onbekend gebied, is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Walter ontdekt dit tijdens de eerste dagen op zijn hotelkamer. Hij brengt ze door met tv kijken, slapen, eten en drinken. Zijn geest komt niet tot rust. Daarom zoekt hij vertier in het café, waar hij in gesprek raakt met een plaatselijke journalist. Dit blijft niet zonder gevolgen.

In de roman draait het om mensen die met hun leven worstelen. Eén aspect is de ouder-kind relatie. Vreemd genoeg maakt het daarbij niet uit of men zijn ouders nu wel of niet heeft gekend. Zowel het hebben als het niet hebben van ouders is een bron van zorg. Een zorg die de dagelijkse bezigheden in de weg staan.

Campert schrijft deze driedelige roman volgens zijn bekende stijl. Hij beheerst als geen ander de kunst van het weglaten. Met weinig woorden zegt hij veel, in mooi gecomponeerde zinnen. Hij maakt daarmee een verhaal dat weliswaar niet uitblinkt in originaliteit en waar meer in had gezeten, maar dat goed genoeg is. Kort maar krachtig. En verrassend en spannend bovendien.

sterren 7

Hotel du Nord collageRemco Campert – Hotel du Nord

Uitgeverij Bezige Bij B.V.

Hardcover € 17,90 / E-book € 11,49

Share Button
3Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.